Agent BIS do mediální rady?

Agent BIS do mediální rady?

Agent BIS do mediální rady?

Do Rady Českého rozhlasu kandiduje bývalý zpravodaj Bezpečnostní informační služby Pavel Hazuka. Tuto informaci přinesl v pondělí web Český rozhlas Digital a přidal profesní životopisy všech deseti kandidátů na místo uvolněné rezignací radního Štěpána Kotrby. V úterý už na webu visela jen jednoduchá zpráva s titulkem „Do rozhlasové rady kandiduje deset lidí“.

Jednoduchý seznam jmen seřazených podle abecedy doplňovala už jen poznámka: „Český rozhlas nebude zveřejňovat další informace o kandidátech do Rady Českého rozhlasu vzhledem k tomu, že jde o věc, která se ho přímo týká.“ (viz: http://www.rozhlas.cz/digital/vysilani/_zprava/348008) A to je škoda, protože podle informací z kuloárů má bývalý agent BIS Hazuka největší šanci na zvolení.
Osobně si nemyslím, že by někdejší členství BIS mělo být na překážku při kandidatuře do kontrolního orgánu veřejnoprávního rozhlasu. Stejně tak by ale veřejnoprávnímu rozhlasu nemělo činit sebemenší potíž informovat o tom, jací lidé do tohoto kontrolního orgánu kandidují a jaké k tomu mají profesní předpoklady. Rošáda s textem na webu ČRo Digital naznačuje jediné: generální ředitel rozhlasu Václav Kasík se bojí.
A bojí se zřejmě Hazuky a poslanců, kteří ho chtějí do rozhlasové rady zvolit. Proč by jinak mizel text, který hned v titulku upozorňuje na Hazukovo dřívější zaměstnání? Poupravený původní článek se později objevil na Britských listech. Jenom s tím rozdílem, že „Blisty“ mezi kandidáty objevily i bývalého pornografa. Škoda jen, že tenhle server spravuje právě bývalý radní Kotrba, což se z článku nedozvíte.