Kauza Olmer: jak z prdu udělat kuličku

Kauza Olmer: jak z prdu udělat kuličku

Kauza Olmer: jak z prdu udělat kuličku

Vít Olmer má možná v mnoha věcech pravdu, přesto se mi jeho rozhovor pro Reflex od začátku nelíbil. Proč mluví o nekalých praktikách šéfdramaturgů České televize zrovna on, zhrzený tvůrce, kterému televize odmítla několik projektů a jehož posledním velkým dílem byl filmový propadák Waterloo po česku? Člověk, z něhož si dělají legraci už i lidé z Filmového a televizního svazu, jinak velcí kritici ČT?

Olmer si nebere servítky, pro silné slovo nejde daleko, ale zároveň tím shazuje veškerý obsah rozhovoru. Přitom mluví o praktikách, které tak trochu znají všichni. Všichni o nich něco slyšeli, všichni se o nich bavili v hospodě, ale když se je někdo pokusí ozdrojovat pro článek do novin, náhle je ticho jako v hrobě a nikdo nechce mluvit. Takže v tomhle ohledu je Olmerova otevřenost fajn, jenže: kde jsou důkazy?
Ono totiž dost dobře nelze naházet v rozhovoru na někoho špínu a myslet si, že když jde o „všeobecně známé“ věci, znovu to tak nějak vyšumí a potrefená husa se neozve. Olmerovi můžete bezmezně věřit, ale stejně tak se ho můžete ptát, odkud má ty svoje zaručené informace. A jestli je vhodné, když už se rozhovor nese v tak silném duchu, otisknout jenom Olmera, nebo vedle něj zpovídat i někoho z České televize. Nevím, jenom cítím, že by to tak bylo lepší.
Jistě, jde o rozhovor a v něm si za veškerý obsah ručí sám zpovídaný. Však televize Olmerovi vzkázala, že ho zažaluje o sto tisíc korun. Další žalobu podá šéfdramaturg Jiří Hubač. Jenom mi připadá směšné, že když už dojde na soudy a kauza Olmer rezonuje pomalu ve všech novinách, nikoho nezajímá ani tak jádro problému jako skutečnost, že si ČT dovolila zažalovat tvůrce „za kritiku“. A Mirku Spáčilovou, jestli by Vít Olmer nechtěl kandidovat na generálního ředitele ČT.
Tak to už se opravdu pohybujeme ve fantasmagorických kruzích, kdy stačí najít nějakého mrzouta, prvoplánově mu dát prostor pro ničím nepodložené žvásty a pak se ještě svézt na vlně popularity, protože zrovna kvůli těm žvástům onoho mrzouta kdosi zažaluje a rozhovor odcitují i v MF Dnes.
Na závěr bych chtěl Vítu Olmerovi vyřídit vzkaz od nové programové ředitelky České televize Kateřiny Fričové:

Foto