Milé děti, tak se střílí Izraelci

Milé děti, tak se střílí Izraelci

Milé děti, tak se střílí Izraelci

Militantní palestinské hnutí Hamás odmítlo stáhnout z vlastní televizní stanice al-Aksá dětský pořad Pionýři zítřka, v němž upravený Mickey Mouse vysvětluje nutnost boje proti Izraeli a Spojeným státům a nutnost každodenního modlení a pití mléka (přesně v tomto pořadí). Vzpomněl jsem si na své dětství a Pionýrskou vlaštovku v tehdejší Československé televizi.

Marcela Augustová nás v ní sice nevyzývala k sebevražedným útokům a nenutila nás zpívat islamistické písně, zato jsme se zhusta dozvídali o imperialistických záškodnících a nutnosti zdokonalovat se v tělesné zdatnosti, abychom naši socialistickou vlast ubránili před nájezdem lačných kapitalistů. Škoda, že ČT tyhle Pionýrské vlaštovky nereprízuje stejně jako pětadvacet let staré Televizní noviny (každý den od 18.45 na ČT24).

On totiž mezi tehdejší ideologickou vlaštovkou a dnešní postavičkou Farfura v palestinské televizi není zase tak velký rozdíl. Pro lepší pochopení komunistické propagandy by bylo občasné zopakování Pionýrské vlaštovky velmi záslužné a měly by se ně povinně dívat děti v rámci nového školního předmětu mediální výchova. Však by to Marcela Augustová nějak přežila.