Nebožtík na levém křídle

Nebožtík na levém křídle

Nebožtík na levém křídle

Od čtvrtka do neděle se na pražském Výstavišti znovu konal veletrh Svět knihy Praha. Jeho hlavním tématem byla "literatura psaná v německém jazyce" a nakladatelství z Německa, Rakouska a Švýcarska představila svou produkci ve společných prostorách. Organizační zásluhu na tom měly i Goethe-Institut Praha, Rakouské kulturní fórum Praha a švýcarská kulturní nadace Pro Helvetia. Byl to šťastný nápad: soudobá německojazyčná literatura má vysokou úroveň.



Je také více než chvályhodné, že na programu Světa knihy figurovalo předání prestižní ceny Premia Bohemica zahraničnímu bohemistovi Eckhardu Thielemu, který v Německu mj. inicioval vznik a vydávání velkoryse koncipované České knižnice (zahrnující též naši klasiku), čítající plných třicet svazků!

Kdysi dávno by se součástí německojazyčné literatury stala i tvorba českých či moravských a slezských německy píšících spisovatelů – a tu si často spojujeme s tzv. kafkovskými situacemi, s kafkovsky nepochopitelnými a nevysvětlitelnými výjevy z tzv. každodenního života. Něco podobného předvedli i (někteří) organizátoři veletrhu. Když jsme se (například v Lidových novinách posledního dubnového dne) mohli zahloubat do sobotního programu veletrhu, leccos nás mohlo potěšit – a jedna maličkost" nám musela vyrazit dech. Potěšil nás slogan nakladatelství Albatros (Rosteme s knihou), zájem pořadatelů o Ruský deník Libora Dvořáka, o novou knihu Věry Noskové, o prezentaci autorských osobností, jako jsou Karel Šiktanc, Pavel Švanda či Ludvík Vaculík, z mladších Jáchym Topol a z ještě mladších Jaroslav Rudiš. Přivoláváme si však na pomoc černý humor a notnou dávku skepse k tomu! Největší "atrakce" se měla odehrát v sobotním čase 14.00, a to na stánku L 301 v levém křídle budovy Výstaviště. To označení až zamrazí, působí skoro jako číslo hrobu: v uvedenou hodinu a na uvedeném místě měl mít autogramiádu Pavel Frýbort, v čtenářských kruzích známý především jako autor Veksláka (a několika pokračování o dalších vekslákových dobrodružstvích). Měl, ale nemohl. Vždyť Pavel Frýbort zemřel.

Na tom věru není nic atraktivního, životy začínají a končí. Jenže Pavel Frýbort odešel z tohoto světa dalo by se říci už dávno – na konci letošního března. V kontextu soudobé počítačové kultury atp. by se jistě během následujících týdnů našel dostatek příležitostí na tuto truchlivou okolnost upozornit, původní informaci upravit, vyretušovat, přeformulovat... Nestalo se tak. Přitom zpráva o Frýbortově úmrtí mohla mnoha, zvláště mimopražským čtenářům uniknout, a tak se nejspíše po přečtení programu veletrhu leckteří zájemci o jeho tituly vydali do levého křídla na stánek L 301 s některou spisovatelovou knihou.

Tvůrce řady již zmíněných nesmyslných či protismyslných "kafkovských situací", totiž Franz Kafka sám, měl (což se málo ví) velký smysl pro humor a pro čermý humor zvlášť. Můžeme mít za to, že nad autogramiádou nebožtíka na Světě knihy 2007 by si tudíž určitě mnul ruce, i když pravděpodobně ani vesele, ani pobaveně. Ostatně – ve stejné době měla autogramiádu pamětnice Kafkových časů Lenka Reinerová, která přežila nejenom Franze Kafku, ale i o mnoho mladšího Pavla Frýborta. Inu, Ladislav Fuks svého času napsal knihu Nebožtíci na bále. Kdyby byl býval žil, mohl by ji rozšířit o historku "Nebožtík na Výstavišti"!