Dokáže Prima něco jiného než papouškovat?

Chceme tolik nových kanálů jako Nova, prohlásil v neobvykle rozsáhlém rozhovoru pro Lidové noviny nový výkonný ředitel televize Prima Petr Chajda. Na mysli měl digitální kanály a protože se vyjádřil celkem jasně, polopaticky řečeno to znamená, že Prima hodlá podojit stát stejným způsobem jako Nova, a vydupe si celou jednu celostátní digitální síť se čtyřmi televizními programy. Bez licenčního řízení.

Pěkné. Tak to bychom měli jeden multiplex se čtyřmi kanály pro Českou televizi (ze zákona), jeden vyděračský pro Novu (za to, že se vzdá dnešních analogových frekvencí a vymění je za prostor v digitálu, chce v téhle své síti vysílat rovnou čtyři nebo pět programů) a teď chce tutéž digitální síť také Prima. Očekával bych od Petra Chajdy nějaké vlastní, neotřelé řešení. Třeba jeden a půl nebo dva multiplexy. Proč troškařit.
Prima ale žádnou strategii pro digitální vysílání nemá, protože jinak by dodnes digitálně nevysílala jenom v Praze a její ředitelé by periodicky neslibovali, jak už brzy vtrhnou s touhle novinkou do Brna (v čemž jim nikdo nebrání). Od Petra Chajdy jsme se v LN dozvěděli, v čem je problém: Prima by ráda v Brně vysílala i digitálně, ale to by jí na to musel přispět stát. Stejně jako přispívá z telekomunikačního fondu na digitální vysílání České televize a Novy v Domažlicích a Ústí nad Labem (kde se začne digitálně vysílat 30. června).
Petr Chajda už ale neříká, proč stát přispívá ČT a Nově, a proč ne Primě. Domažlice a Ústí nad Labem jsou oblasti, kde se už letos bude muset vypnout analogové vysílání. Vynuceně, protože ruší digitální rozhlas v sousedním Německu. A protože má digitální vysílání přednost, musí se ČT a Nova uskrovnit. Náhradní analogové frekvence nejsou, tak musí předčasně do digitálu. Proto ty dotace. Zato Prima v Brně digitálně vysílat nemusí, a podle toho, jak se chová, asi ještě dlouho vysílat nebude.
Co mě však na interview v Lidovkách zaráží nejvíce, je Chajdova názorová otočka o 180 stupňů v otázce existence konkurenčních digitálních programů. Jestliže ještě před čtvrt rokem šéfoval projektu digitální televize Barrandov a jako člen představenstva Asociace digitálních televizí bojoval proti zachování duopolu Novy a Primy, teď najednou jásá nad plánem televize Nova, jak tyto nové programy, nepatřičnou konkurenci, odsunout do nejméně kvalitní digitální sítě s jiným způsobem kódování signálu, takže by je žádný divák na současný digitální přijímač nenaladil.
Ještě před čtvrt rokem by Chajda byl jedním z prvních, kdo by proti takovému neuvěřitelně sprostému a vyděračskému řešení protestoval. Když tato koncepce minulý týden poprvé zazněla z úst generálního ředitele TV Nova na konferenci v Českém Krumlově, Chajda ji bral spíš s rezervou. Zdálo se, že ještě drží basu s digitálními kanály. Stačil pouhý týden, aby slevil i v tomto. Čeho se dočkáme příště? Tedy vlastně, s čím převratným zase přijde Nova, aby to od ní Prima odpapouškovala?

P.S.: Slibuji, že to byl na dlouho poslední sloupek o digitální televizi.