Paroubek to zařídí

Na úterní konspirační schůzce generálního ředitele televize Nova Petra Dvořáka s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem ve foyer pražského hotelu Intercontinental mě nejvíc zaujalo, jakou má šéf Novy při těchto tajnůstkách smůlu. Když se před pěti lety vypravil s tehdejším spolumajitelem TV Nova Jiřím Šmejcem za tehdejším ministrem vnitra Stanislavem Grossem, čekal je před úřadem fotoreportér časopisu Týden. V Intercontinentalu zase poblíž Dvořáka s Paroubkem seděl zpravodaj serveru iDnes.cz.

Mnohem závažnější je ale důvod téhle schůzky. Ředitel Novy minulý týden představil na konferenci v Českém Krumlově svoji vizi přechodu na digitální vysílání, která spočívá v nepřiměřeném zvýhodnění této stanice (psal jsem o ní zde: http://www.reflex.cz/Clanek27048.html). V Krumlově se Dvořákovi vysmáli, i když zástupci Novy v kuloárech nešetřili superlativy nad tím, jak to jejich ředitel všem natřel. Moc nenatřel, protože i vlivný člen sněmovní mediální komise Petr Pleva (ODS) označil vizi Novy za nereálnou a příliš diskriminační.

O to zajímavěji se jeví tajná schůzka se sociálními demokraty. Na Jiřího Paroubka v otázce digitalizace spoléhal už bývalý ředitel Primy Martin Dvořák, teď na něj zřejmě sází i jeho jmenovec z Novy. Aby prosadil svoji představu obsazení chystaných digitálních sítí, rozuměj zaplácnutí celé jedné sítě programovými klony Novy, potřebuje získat politickou podporu. Pokud ji nenašel u ODS, snaží se jinde. Copak asi může Nova slíbit sociální demokracii jako protislužbu?

Šéf Paroubkových poradců Jaroslav Tvrdík po opakovaném naléhání serveru iDnes.cz připustil, že v Intercontinentalu se mluvilo o digitalizaci, ale že pro ČSSD je návrh Novy nepřijatelný. Paroubek pro jistotu řekl, že digitalizaci nerozumí a co je komu do toho, s kým se před osmou ráno schází v nějakém hotelu. Šéf sociálnědemokratického poslaneckého klubu Martin Hašek pro jistotu jenom mlčel.

Nejvíce mě ovšem pobavilo prohlášení mluvčí Novy Veroniky Šmítkové pro středeční Právo: „Předseda ČSSD Paroubek ani předseda poslaneckého klubu ČSSD a člen mediální komise Michal Hašek neměli možnost zúčastnit se krumlovské konference. Proto na úterní schůzce ředitel Dvořák seznámil oba poslance s pohledem Novy na digitalizaci.“ Co na tom, že celá konference jela on-line na webu a předseda ČSSD si mohl kdykoli přehrát její záznam. Ale o to v Intercontinetalu jistě nešlo.