Tuna versus Moravec

Nebo taky Topolánková versus Topolánek. Ale hlavně Frekvence 1 versus Rádio Impuls. Právě dnes si začínají tahle dvě navýsost komerční rádia konkurovat v žánru, který bývá spíš doménou veřejnoprávního rozhlasu: v aktuálním interview. Nebude to ledasjaký souboj, protože Impuls nasadí nový formát přesně ve dny a časy, kdy Frekvence 1 vysílá svůj Pressklub (od pondělí do čtvrtka mezi šestou a půl sedmou večer) a moderovat ho bude Václav Moravec.


Za prvního hosta si Moravec zvolil premiéra Mirka Topolánka, moderátor konkurenčního Pressklubu Jan Tuna bude ve stejný čas zpovídat jeho manželku Pavlu Topolánkovou. Je to až symbolická volba: Tuna, ztělesnění bulvárního novináře bažícího po skandálech, sahá po mainstreamovém tématu a dopředu slibuje, že se nezapomene Topolánkové zeptat, jak se cítila, když se z Frekvence 1 dozvěděla o těhotenství Lucie Talmanové. Může se ještě vrátit k Topolánkovi? A věří jeho vládě?
Moravec se ve stejný čas zeptá Topolánka na korupční skandál při nákupu stíhaček gripen a trestní stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka. „V Pressklubu Frekvence 1 nečekají posluchače žádné akademické řeči či chození kolem horké kaše, ale otázky, které směřují přímo k věci,“ povídá Tuna v tiskové zprávě, kterou v předvečer první bitvy s Moravcem rozeslal mluvčí Frekvence 1 Richard Klatovský. Neopomenul přitom dodat, že to byl právě Pressklub Jana Tuny, v němž Topolánek poprvé veřejně připustil těhotenství Talmanové. „Připraví Pavla Topolánková v tomto Pressklubu Frekvence 1 svému stále právoplatnému manželovi nějaké zásadní překvapení, jako to udělal on jí 3. ledna 2007?“ ptá se mluvčí.
Nuž, nechme se překvapit. Vedle Topolánkové slibuje Tuna na březen celou plejádu exkluzivních hostů. Z těch nejznámějších Vendulu Svobodovou, Václava Klause a Miloše Zemana. Pěkná směsice. Chybí snad jen Filip Renč a Jakoubek Svoboda. „Našich hostů se budu ptát na to, co zajímá každého z nás - ať už na věci veřejné, nebo na otázky, které odhalí, jací jsou to lidé,“ říká Tuna. Těším se. A protože rádia nemůžou bezprostředně měřit poslechovost jednotlivých pořadů, nechme se překvapit, jaká média budou citovat z Tunovy diskuse a jaká z té Moravcovy.