Osobní disciplína

Díváte se stále na reality show? Superstar, Výměna manželek, Jste to, co jíte, Chůva v akci, Trosečník… asi nevyjmenovávám všechny. Sledujete seriály: Rodinná pouta, Pojišťovna štěstí, Ordinace, Letiště… tedy vlastně telenovely, protože seriálem je přece třináct uzavřených dílů, žádné nastavování a ředění? Čtete časopisy? Nelze se snažit vyjmenovat ani ty nejznámější, protože by k tomu řádky nestačily.

Při dnešní přehlcenosti všemi lákadly masové zábavy jsem si vzpomněla na chudší ale přehlednější život za socialismu. V televizi vysílali jeden seriál za „uherský rok“, nabitý povolenými hereckými hvězdami, hrajícími jako o život s vědomím, že taková šance přichází někdy jen jednou za život. Scenáristé psali se stejným vědomím. Na novinových stáncích nabízeli Mladý svět pro mladé, Květy pro rodinu, Vlastu pro starší ženy, ABC pro mládež a Mateřídoušku se Sluníčkem a Čtyřlístkem pro děti. A jedinými reality show byly Deset stupňů ke zlaté či Zpívá celá rodina.
Dnes si ze seriálů nevyberete, nemáte šanci zapamatovat si náhodné výstupy exhibicionistů v různých soutěžích, časopisy, které se perou o vaši přízeň neučtete. Na druhou stranu dostává dnes kdekdo šanci k lecčemus. Vykonávat práci, která vás zajímá, není žádný problém. Míst je v každé branži dostatek. Je to logický vývoj uvolnění pravidel.
Stalo se však stále větším problémem vybrat si to opravdu kvalitní z jakékoliv oblasti. Nejen pro to, že pokud se v daném teritoriu neorientujete, nevíte, kam sáhnout, ale také proto, že pohodlnější je vždy sáhnout po prvoplánově atraktivním produktu. Můj dobrý kamarád mi nedávno řekl, že i pro něj, vysokoškolského profesora, který si vždycky zakládal na tom, že čte jen kvalitní knihy a sleduje kvalitní filmy, je otázkou osobní disciplíny, nedívat se v televizi na kdejakou pitomost, nelistovat v časopisech, které ho v podstatě nezajímají, ale lákají chytlavou obálkou nebo titulkem. Osobní disciplína – to je ono. Kdo ale má v dnešním rozvolněném světě náladu na sebekontrolu? Asi jen ti, kteří přesně vědí, kam jdou a kterým je líto při troše času, který máme, zbytečně se rozptylovat. Takový životní postoj je obdivuhodný. I já, ačkoliv se jimi nechci zabývat, znám mnohé útržky ze seriálů a zbytečné články z barevných časopisů.