V roce 2014 budeme sestavovat vládu…

Přiznám se, že na letošních senátních a komunálních volbách mě nejvíce zajímalo, jak dopadnou kandidáti strany Politika 21. Nejen proto, že z jejího volebního štábu přinášela veřejnoprávní televize živé zpravodajské vstupy jako od jediné neparlamentní strany (bůh ví, podle jakých preferencí tentokrát ČT vybírala). Partaj Jany Bobošíkové se totiž dva měsíce po svém vzniku netajila ambicí sestavovat v roce 2014 vládu.


Nevím, co bude Jana Bobošíková za osm let ve skutečnosti sestavovat, ale pokud to půjde s Politikou 21 podobně jako uplynulý víkend, možná to bude jen hrad z písku. Porovnejte sami: Martina Maxu (pardon, Ivana Vargu) na Chomutovsku volilo 1 781 voličů, skončil pátý. Pavla Topolánková byla v Ostravě čtvrtá s 2 401 hlasem. Mirce Čejkové v Praze 12 nepomohlo ani to, že strana oblepila plakáty kdejakou autobusovou zastávku. 1 490 hlasů stačilo na sedmé místo. Komunistický generální prokurátor Miroslav Kříženecký skončil v Českých Budějovicích poslední se 792 hlasy.
A to jsou jen mediálně známější tváře Politiky 21. V komunálních volbách do pražského zastupitelstva strana získala 0,01 procenta hlasů. Inu, nebude to ani na sestavování radniční koalice. Přesto se webových stránkách Politiky 21 můžete dočíst: „Výsledky senátních voleb jasně prokázaly, že strana Politika 21 je stranou volitelnou. A to přesto, že nezískala konkrétní mandáty. Procenta hlasů odevzdaných našim kandidátům hovoří jasně.“
Ano, to je pravda. Voliči nechtějí televizní hvězdičky a popstars, zajímá je program a skutečné osobnosti. Těžko je osloví mix manželky pravicového premiéra, zhrzelé televizní hvězdy a bývalého komunistického prokurátora.