Mlčeti zlato?

Bývalý ředitel Slovenské televize Richard Rybníček čelí obvinění, že po dobu výkonu funkce vyplácel nepřiměřené odměny nejbližším spolupracovníkům v užším vedení STV. Statisícové a milionové částky měly putovat na konta manažerů STV v době, kdy vedení televize naopak krátilo rozpočty pro vlastní tvorbu a snižovalo výplaty některým zaměstnancům. Překvapivá informace zůstává už déle než měsíc bez odezvy z druhé strany.


Richard Rybníček koncem června rezignoval na funkci ředitele STV, aby mohl krátce nato nastoupit v Praze jako šéf nové digitální televize Febio. Trvalo jen několik dní, než Rybníčkem jmenovaný statutární zástupce a bývalý mluvčí STV Branislav Zahradník zveřejnil v deníku Sme nesrovnalosti spojené s hospodařením veřejnoprávní televize, především s vyplácením neúměrně vysokých odměn.
Peníze měly putovat přes servisní organizace STV, které Rybníček zřídil bez konzultace s televizní radou krátce před tím, než by mu to nový zákon o STV znemožnil. Jedním z příjemců vysokých odměn měl být i Rybníčkův zástupce Marcel Para, který podle majitele televize Febio Fera Feniče rovněž míří do této digitální stanice. A Rybníčkova reakce? - Bez komentáře.
Slovenská zpravodajská televize TA3 minulý čtvrtek bez uvedení zdroje dokonce uvedla, že Slovenská televize pod Rybníčkovým vedením prodala firmě, v jejíchž statutárních orgánech sedí sestra Fera Feniče (současného Rybníčkova zaměstnavatele), vlastní pozemky za překvapivě nízkou cenu. Ani proti tomuto obvinění se bývalý ředitel STV neozval, byť jeho nástupce Zahradník přímo v TA3 zpochybnil, že by to bylo možné.
A teď si čtenáři a diváku vyber: buď je na těch informacích cosi pravdy a možná se objeví ještě něco horšího, a nebo jde o zpravodajskou hru, která Richardu Rybníčkovi nestojí za komentář. Ale měla by. Když jsme spolu nedávno autorizovali rozhovor pro Reflex (vyjde tento týden), přišla řeč i na tato obvinění. Nebylo by dobré se k nim v rámci interview vyjádřit? Podle Rybníčka nikoli. Možná by se měl stopnout celý rozhovor.

Škoda. Teď už nejde jen o Rybníčka a určitou demýtizaci jeho role „zachránce Slovenské televize“, ale také o kredit nové televize Febio. Už kvůli ní by stálo za to vydat alespoň jedno krátké prohlášení. Tak pro formu, aby se kauza, kterou česká média téměř nepochytila, časem nevrátila jako vražedný bumerang.