Nova je tvoje televize

Nějakou dobu jsem si odpustil svoji tradiční zábavu: prolézání internetové databáze českého patentového úřadu. Jsou to zajímavé stránky. Pokud znáte příslušná čísla tříd výrobků a služeb, můžete zjistit, co nového chystá ta která televize. Minulý týden byste v databázi narazili na osm různých variant nového loga České televize a tento týden na několik verzí nového ústředního sloganu televize Nova.


Soutěž o nové logo ČT probíhá od letošního března a za celé tři měsíce se o ní mlčelo. Jediným patrným výsledkem je několik nepovedených návrhů. Těžko říct, zda jde o několik finálních verzí, z nichž bude vybírat odborná komise složená ze „zástupců britské veřejnoprávní televize BBC a německého kulturního kanálu Arte“, jak v březnu sliboval mluvčí ČT Martin Krafl. Pokud ano, bylo by to smutné.
Mnohem zajímavější změnu chystá televize Nova. Netýká se loga, ale sloganu. Motto „Nova vás baví“ je jednou z mála věcí, které přežily z dob Vladimíra Železného. Odchodem vrchního nováckého baviče Ivana Rosslera a postupným rušením původních zábavných estrád ale i ono postrádá svůj smysl. Původní podoba zábavy na Nově končí, stejně jako zaměření na diváky starší padesáti let. Staronoví majitelé si přejí mladší diváky. Respektive, přejí si je inzerenti a ty chce i vlastník Novy. Tedy jejich peníze.
A tak se nedivím, že si Nova vybírá z jedenácti nových sloganů, ve kterých o zábavě a bavení není ani slovo. Schválně, který se vám líbí víc? Nova je vaše? Nova patří vám? Nova vám patří? Nova – jsme vaše televize? Nova, moje televize? Nova je moje televize? Nova, vaše televize? Nova, tvoje televize? Nova je tu pro vás? Nova ti patří? Nova patří tobě?
Poslední dva slogany neplatí pro Vladimíra Železného.