Máme za premiéra brouka Pytlíka?

Jiřímu Paroubkovi se nelíbí logo, které zvítězilo ve výběrovém řízení ministerstva zahraničí na jednotnou grafickou prezentaci České republiky. Dokonce natolik, že chce tendr a jeho výsledek projednávat na vládě. Při slavnostním otevírání nového terminálu Letiště Praha zase premiér řekl, že Ruzyň s centrem města spojí povrchová železniční rychlodráha, i když léta probíhá odborná diskuse o tom, zda na letiště povede železnice nebo metro.


O tom, zda je vítězný návrh loga České republiky povedený nebo ne, se názory jistě různí. Výběrová komise ministerstva vybírala z více než sta návrhů. Do finále jich postoupilo deset. V komisi seděli odborníci, kteří své práci rozumí. Nebo alespoň by rozumět měli, protože se na rozdíl od premiéra Paroubka pohybují v oboru. Premiér se jen svezl – ostatně, jako vždy – na vlnce mediálního zájmu. Logo se veřejnosti příliš nelíbí, tak ho z moci úřední změníme. Nebo se o to aspoň pokusíme.
Rychlodráha na ruzyňské letiště je určitě o něčem jiném, princip je ale v podstatě stejný: předseda vlády, aniž by cokoli konzultoval s ministrem dopravy nebo zástupci městské části Praha 6, zkrátka prohlásí, že bude rychlodráha. Ne metro. Co na tom, že jen několik dní poté vyšla v jedněch pražských novinách rozdávaných zdarma mapka nových tras metra, která obsahuje také prodloužení linky C z Dejvické na Ruzyň (odbočkou přes Nemocnici Motol). Paroubek má zkrátka jasno.
Prostě dokonalý brouk Pytlík: všude byl, všechno umí, všemu rozumí. Hlavně tomu, co veřejnosti vadí. Stačí si empirickým průzkumem zjistit, jaký je většinový názor veřejnosti a přizpůsobit mu svoje rozhodování. Nebo veřejná prohlášení. V politické hantýrce se tomu říká populismus a moc bych se nedivil, kdyby Paroubkovi napomohl vyhrát letošní parlamentní volby. V těch, bohužel, rozhoduje neinformovaná většina. Ale i to je demokracie.