Zavahrí a tikající bomba

Minulý týden rozbombardovali američtí vojáci tři domy v Pakistánu. Do jednoho z nich měl podle informací tajných služeb přijít na večeři druhý muž Al Kajdy Zavahrí. Nepřišel. Místo něj zahynulo sedmnáct jiných lidí včetně několika dětí. Několik amerických senátorů se k akci vyjádřilo s cituplným porozuměním: je to politováníhodné, je nám líto životů nevinných lidí, ale co máme dělat, když chceme zlikvidovat teroristy?


Na věc se lze dívat z různých úhlů pohledu. Nevinní? To ztěží, když měli hostit superteroristu. Nebo: Ano, je to hrůza, když musejí umírat děti, nevinní, ale je to prostě válka. Dokud jsou Zavahrí a podobní na svobodě, ohrožují životy nesrovnatelně většího množství lidí…
Je to trochu podobné úvahám o „tikající bombě“. To je kategorie, kterou uvádějí zastánci možnosti mučení vězňů – copak nevyužijete všechny možné prostředky, abyste dostali z vězně informaci, která by mohla vést k likvidaci bomby, jež může zabít stovky lidí? Ano, možná se u ostrého výslechu ocitne i někdo, kdo o žádné bombě nic neví, ale to se prostě ve válce stává… Z různých úhlů pohledu se lze dívat tedy i na otázku existence či neexistence tajných věznic CIA na území evropských států. Nebo-li: pokud existují, nejsou především účinným způsobem obrany ve válce s teroristy? Má snad superkorektnost v otázce lidských práv či mezinárodních konvencí sloužit tomu, aby se teroristé mohli spokojeně připravovat na další akce?
I když pro tuto chvíli pominu otázky etiky a mezinárodního práva, domnívám se, že přístup Bushovy administrativy je nesmyslný. Útok v Pakistánu například zcela logicky vyvolal protiamerické bouře a do těžké defenzivy zatlačil amerického spojence prezidenta Mušarafa. Guantánamo, možná tajné věznice, Abu Ghraib, výpověď každého propuštěného vězně, který byl i podle amerických protiteroristických kritérií nevinný, zabité děti jako nutné válečné zlo… A samozřejmě a především okupace Iráku… To všechno vytváří nebývale příhodné podmínky pro příklon zejména mladých muslimů k radikálním postojům, k teroristickým skupinám. Americký způsob války s terorismem je neúčinný, možná kontraproduktivní, a možná v některých ohledech i zločinný.
Zdá se, že tikající bombu neslyší především sami američtí politici a vojáci.