Karásek a balvan

Skupina extremistů dovezla na parkoviště v Letech balvan a stalo se to jednou z největších událostí domácího zpravodajství minulého týdne. A nyní – alespoň podle iDnes – příjmá vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek s nadšením možnost diskutovat s touto skupinkou o smyslu toho balvanu.


Národní straně se bezpochyby vydařil vstup do předvolební kampaně. Prostřednictvím balvanu sdělila národu, že vyřešila sáhodlouhé pře o památník v Letech, že ušetřila daňovým poplatníkům 800 milionů, že dokáže jednat rychle a rázně a že vyzývá ke sdělování pravdy ohledně neexistence koncentračního tábora. Upozornila na sebe a tak se pravděpodobně zvýší i počet návštěvníků jejích webových stránek, z nichž se na ně mimo jiné vylije ryzí a nehorázná směs populismu, xenofobie a rasismu.
Nedělám si iluze, že by nežilo v Česku dost lidí, kterým ta rétorika vyhovuje. Lidí, kteří si myslí, že je vcelku jedno, zda byl či nebyl v Letech koncentrační tábor, ale že je škoda, že těch cikánů zemřelo tak málo a ještě větší škoda, že takový tábor nemáme dnes. Doufám, že ti nebezpeční primitivové k volbám nedorazí.
O čem chce asi s Národní stranou diskutovat vládní zmocněnec? O definici koncentračního tábora? Jistě – může si diskutovat s kým chce. Média mají také plné právo zvát k diskusím, koho chtějí. Máme svobodu slova. A Národní strana je řádně zaregistrovaný politický subjekt a bude kandidovat v parlamentních volbách.
Můj osobní názor ovšem je, že s podobnými lidmi nemá smysl diskutovat vůbec. Anebo u soudu.