Na Kavkách berou 28 tisíc měsíčně

Deník Právo v pondělí zveřejnil zprávu, že průměrná mzda v České televizi letos vzroste až na 28 tisíc korun měsíčně. A dal to pěkně do titulku, aby to nikomu neušlo. Mediálně protřelá zkratka (jp) si hned v druhém odstavci neodpustila srovnání s celostátní průměrnou hrubou měsíční mzdou, která v loňském třetím čtvrtletí činila 18 833 korun.


Jak neotřelé! „O výši mzdy ve veřejnoprávní televizi byly sice při podepisování kolektivní smlouvy tradičně největší dohady, vše ale proběhlo ´oboustranně seriózně a solidně´, jak Právu včera řekl vrchní a programový ředitel ČT František Lambert,“ píše (jp). A dodává, že pokud se podle vrchního ředitele ČT Františka Lamberta podaří splnit rozhodující úkoly, mohla by letošní průměrná mzda v ČT stoupnout na 28,5 tisíce korun.
Samozřejmě hrubého. Ale to je jen jedna drobnost, která článku v Právu chybí. Zkratka (jp) taky nevysvětluje, že průměrná mzda znamená, že se vezme plat generálního ředitele, redaktora zpravodajství a uklízečky, sečte se, vydělí třemi a pak se dojde k částce 28 a půl tisíce korun. Stejně jako když se sečte příjem Pražáků, Ostraváků a Chomutováků, zprůměruje se to a vyjde cifra 18 tisíc korun měsíčně za loňský rok.
Jaká je asi průměrná měsíční mzda v Praze, kde má ČT většinu zaměstnanců (vedle Brna a Ostravy, kde průměrná mzda nebude nižší než celková průměrná mzda v celé republice)? Jaké vzdělání musí mít většina zaměstnanců ČT a jakou mají kvalifikaci? Lze porovnávat průměrný plat zaměstnance v ČT s průměrným platem lesníka z jižní Moravy? Chápou tento rozdíl čtenáři Práva, nebo jim stačí účelový titulek o 28 tisících korunách měsíčně?
A konečně: zjistí (jp), jaký průměrný plat mají zaměstnanci komerčních televizí? Jaký je průměrný plat v redakci Práva (včetně managementu vydavatelské společnosti Borgis)? Je redaktorka (jp) chytrá, nebo vychytralá?