Jistě, pane premiére

Původně jsem chtěl tento sloupek nazvat „Premiér Paroubek a monitoring tisku“, aby v titulku bylo slovo „Paroubek“ pěkně v neohnutém tvaru, protože tak nejlépe panu premiérovi vyjede z monitoringu tisku a tak tento sloupek nepřehlédne – podobně jako nepřehlédl ani ten minulý s názvem „Úžasně vyvážený volební rok vám přeje Paroubek“.



Proč si to nepřiznat, na chvíli mě přepadla určitá ješitnost. Na MŮJ internetový sloupek reaguje PŘEDSEDA VLÁDY! Považte, na INTERNETOVÝ sloupek!!! Jen několik let poté, co jiný předseda vlády naprosto neuznával nějaké internetové novináře. Pak jsem ale na zpravodajském webu iHNed.cz narazil na podobnou reakci Jiřího Paroubka na podobný komentář redaktora Hospodářských novin Adama Drdy z téhož dne, kdy přišla reakce na můj sloupek, a dospěl jsem k několika závěrům.

Za prvé: Jiří Paroubek čte pravidelně monitoring tisku. Nechává si ho vyjíždět z Newtonu, takže vlastně neví, jestli reaguje na článek, který vyšel tiskem, nebo na obyčejný internetový sloupek (v monitoringu tisku mají oba typy článků stejný prostor a jsou v podstatě nerozeznatelné – leda že by předseda vlády znal rozdíl mezi Reflexem a Reflexem online, a to po premiérovi fakt nechci; chci, aby se věnoval tomu, za co ho my, daňoví poplatníci, platíme.)

Za druhé: Jiří Paroubek reaguje na všechno, co se o něm napíše. Je to neuvěřitelné, sám nechápu, jak to stíhá (a to jsem sám novinář, psaní je hlavní náplní mojí práce a moji kolegové a známí mě často označují za grafomana) a hlavně co stihne kromě tohoto nekonečného odepisování. Moc toho asi nebude.

A teď k meritu věci. S Jiřím Paroubkem se shodneme, že se toho o zrušení pořadu Bez obalu napsalo už hodně. A jistě se shodneme i v tom, že dokud bude jedna či druhá strana lhát a překrucovat fakta, napíše se toho ještě víc. Nevím, proč premiér ve své reakci opakuje, že tento pořad nezrušil (nic takového jsem nikdy netvrdil) a kde sebral můj údajný závěr, že analýza pořadu Bez obalu od společnosti Inno Vatio/Media Tenor je „zmanipulovaná“. Není zmanipulovaná, prostě je nesmyslná. Po sto prvé: hodnotit pořad založený na komentářích a glosách měřítky zpravodajství je naprostý nesmysl. A nezmění to ani fakt, že Úřad vlády tuhle analýzu vyvěsí na svoje internetové stránky.

Je docela dobře možné, že Česká televize zrušila Bez obalu kvůli tomu, že byl drahý a nelíbil se jí. Pak ale nechápu ten veletoč okolo zdůvodňování tohoto kroku. Proč za něj generální ředitel ČT jeden měsíc bojuje a brání ho před vedoucím Úřadu vlády, a další měsíc jej televize ruší a odvolává se mimo jiné na jeho „strannost“ a neobjektivitu, což má doložit právě zmíněná analýza firmy Inno Vatio/Media Tenor? Zkrátka tu něco smrdí. A může to být klidně i neobratností, s jakou ČT tuto událost komunikovala.

Jasně, baráky se smát nedokážou. Alespoň tenhle bonmot mě od Jiřího Paroubka pobavil. Asi to s ním nebude tak úplně špatné, i když… Myslet si, že stížnost z Úřadu vlády pár měsíců před parlamentními volbami nemá žádný dopad na rozhodování šéfů veřejnoprávní televize je opravdu naivní. A pak je tu ještě jedna věta z premiérova článku: „Pokud jde o Reflex, ten si prostě vsadil už dávno na jednu stranu a píše podle toho.“ Ohohó, toho jsem si nějak nevšiml. Měl bych se zeptat pana šéfredaktora, zda-li mi něco neuniklo. Třeba jsem vlezl do špatné redakce. Možná nemám správný pohled na svět.

„Ale je zbytečné to dělat tak okatě,“ pokračuje Jiří Paroubek. „A pokud měl někdo z Reflexu v pořadu Bez obalu kamarády nebo kšeft, je mi to líto, ale opravdu to není moje věc.“ Takže pane premiére: je mi jedno, jaký kšeft měl kolega Miloš Čermák v pořadu Bez obalu a obecně v České televizi. Fakt mě to nezajímá. Nekamarádíčkujeme se, snad se jen občas špičkujeme, anžto sedíme v redakci naproti sobě a občas se tu i sejdeme (pracujeme v terénu, neflákáme se). Prostě mi přišlo pitomé nenapsat, co si o tom myslím a svůj názor jsem patřičně vysvětlil.

Že se Vám to nelíbí, není moje věc. Že se šest měsíců před volbami věnujete odepisování na kdejaký internetový sloupek, už tak trochu ano. Čekal bych od předsedy vlády, že má trošku jiné věci na práci. Snad se na tom shodneme.