Šimon Šafránek – 23

Knížka jako test mladosti. Pokud tuto novelku o partě čtyř kluků cestujících s hudební aparaturou Evropou, přečtete se zájmem, můžete si říct, že z vás ještě mládí nevyprchalo, v opačném případě si přiznejte, že se nalézáte na druhém pólu života. Jazyk i forma textu novelky jsou dynamické, živé, nepostrádají spád a akci, provokují zmínkami o sexu a vztazích popisovaných naturalistickým jazykem teenagerů. Pokud dokážete tento formát strávit, podíváte se dodávkou narvanou aparaturou na skok do Vídně, do Lublaně a Itálie, doslova na živo budete ve čtyři ráno rozmrzat kdesi u benzínky, kde auto na noc zastavilo, přemítat s hlavním hrdinou o tom, zda má smysl vztah s Evou, co má „rty jak Monika Belluci“, přihlédnete pokusu sbalit Nadine, kterou přibrali ve Vídni, dáte si „balónek“…Ostatně ochutnejte kousek textu:


„Jak sem se šťoural v obavách, aby nás z toho ticha nikdo nevytrh, najednou nás opustily všechny myšlenky. Dva prázdný barely na přístavním molu. Uplně sme sami čekali, až někdo příde. Sami sme volali. Řvali. Úpěli. Prosili a žebrali, aby se někdo objevil.
Nedokázal sem nic říct. Věděl sem, že Nadine sedí vedle mě a že tam sedět bude, můj druhej stín, kerej klidně vyměním za ten původní, za ten svůj. Věděl sem, že řekne t´vo:le, česky a tiše odejde a už ji nikdy neuvidim.
Vstala. Pohladila mě po zádech. Odešla. Zalovil sem v kapse a vytáh telefon a napsal Evě JAK SE MAS A CO DELAS A MYSLIM NA TEBE.
Byl špatnej signál. Nešlo to odeslat. Musel bych jít ven.“

Ačkoliv má autor, Šimon Šafránek (1977) za sebou prvotinu z roku 2000, dvojjazyčně vydanou knížku povídek Ohnivá kola/Feiry Wheels, knížku jsem v knihkupectvích marně hledala. Málokterý knihkupec si totiž objedná knížku usazenou mimo hlavní proud literatury, bez jména a reklamy, která by zaručovala prodej, a to i přesto, že dílko vydalo renomované nakladatelství Labyrint, takže „na něm“ něco musí být. A ono je. Troufám si tvrdit, že čtenářstvo ve věku teenagerů bude touto knížkou nadšeno. A pro všechny „věkově nad“: zkuste si, do jaké míry jste ještě mladí.

Vydalo nakladatelství Labyrint v nové edici pro nové texty Labyrint Fresh, 2005
Cena v knihkupectvích 145 Kč.