Vášně v americkém Senátu

Osobní útoky, pláč, téměř i fyzické napadení – také tak vypadá současná politická diskuse v americkém Senátu i na jiných veřejných fórech. Důvodem je spor o to, zda a kdy má být zahájen odsun amerických vojáků z Iráku.


Diskuse o konci války, která byla prezidentem Bushem oficiálně ukončena už před více než rokem, se přiostřují z několika provázaných důvodů: před několika dny bylo zabito dalších pět amerických vojáků, počet oficiálně přiznaných amerických obětí války překročil dva tisíce; sebevražedné útoky v Iráku neustupují, desítky mrtvých jsou na denním pořádku, situace se nezklidňuje; blíží se irácké volby; veřejná podpora Bushovy politiky neustále klesá.
Za této situace demokratický senátor John Murtha vyzval ke stažení vojáků s tím, že vojensky už nemůže Amerika v Iráku ničeho dosáhnout. Murtha sám je válečným veteránem z Vietnamu a okořenil svoji výzvu kritikou těch, co se sami válce vyhnuli, ale druhé do ní posílají. Měl na mysli Bushe a Cheneyho.
Po svém patetickém projevu se Murtha rozplakal. Jedna republikánská senátorka jej nazvala zbabělcem. Murthův kolega demokrat se vydal přes zasedací sál a hrozil jí fyzickým napadením, debata byla odložena ve chvíli, kdy se zvrhla v nepřehledný slovní boj… Prezident ze své cesty po Asii vzkázal, že žádný harmonogram stahování vojsk není na pořadu dne. Jeho mluvčí vyjádřil údiv nad tím, že tak zkušený válečný veterán, jako je Murtha podporuje ideje Michaela Moorea. Dva republikánští senátoři se nechali slyšet, že demokraté vyvěšují bílý prapor a kapitulují před světovými teroristy a že spolupracují s nepřáteli Ameriky.
Politická diskuse na skutečně vrcholné úrovni. Není ani příliš divu, že Bush sice ztrácí veřejnou podporu, ale demokraté podporu nezískávají. Uvidíme, co přinesou irácké volby. Už ty první označovala americká diplomacie za triumf svobody a krok k tomu, aby byla země předána Iráčanům.
Zatím se ale zdá, že bylo pro Američany obtížné nalézt nejenom důvody k zahájení války, ale že je neméně obtížné nalézt důvody pro její ukončení.