Televize do mobilu? Eurotel a T-Mobile ji slibují už napřesrok

Už v příštím roce by mohli dva největší tuzemští mobilní operátoři, Eurotel a T-Mobile, nabízet službu „televize v mobilu“. Vysílání na bázi digitálního systému DVB-H (pozemní příjem s nízkým rozlišením na mobilní telefony) nyní zažívá boom v západní Evropě. Ve valné většině jde zatím o pilotní vysílání, napřesrok se ale očekává masový prodej přístrojů s podporou DVB-H.



První testy v České republice proběhly koncem října na brněnském veletrhu Invex. T-Mobile zde přenášel program zpravodajského kanálu ČT24, pořad T-music, živé vysílání z Invexu a přímé vstupy z vily VyVolených. Konkurenční Eurotel, který kvůli T-Mobilu uspíšil vlastní experiment (a předvedl ho na Invexu neplánovaně o tři hodiny dříve), nabídl sledování hudební televize Óčko. Spíš než o testovací vysílání šlo jen o krátkodobé prezentace. České radiokomunikace, které se podílely na prezentaci T-Mobile, ale připravují na konec letošního roku rozsáhlejší testovací provoz v Praze. Podílet by se na něm mělo několik desítek vybraných uživatelů.

Potíž je v tom, že stejně jako u digitálního rozhlasového vysílání, ani u DVB-H zatím nejsou na trhu mobilní telefony, které by umožňovaly příjem této služby. Na světě existuje jen několik prototypů a sériová výroba těchto přístrojů se teprve chystá. Kromě klasického přenosu televizního vysílání, ke kterému musí mobilní operátor získat patřičnou licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (i když jde o přebíraný program – tímto způsobem by časem měly vysílat všechny větší televize, tedy programy České televize, Nova, Prima a další stanice), umožňuje DVB-H další služby, například stahování videa na přání.

DVB-H funguje podobným způsobem jako klasická pozemní digitální televize (označovaná zkratkou DVB-T). Na rozdíl od ní je ale šetrnější, pracuje s mnohem menším datovým tokem, na jeden televizní program připadne pouze 384 kbit/s, zatímco v klasickém DVB-T zabírá něco mezi 3 a 6 Mbit/s. Vysílání probíhá dvoukanálově. Na jednom kanálu běží klasické vysílání obrázků a zvuku, na druhém doplňkové datové služby včetně interaktivních aplikací (pro které je potřeba zpětný kanál).

Signál DVB-H mohou šířit vysílače určené pro DVB-T, a tak se mobilní digitální televize může včlenit do multiplexu pro klasickou pozemní digitální televizi. Nebo se jí může vyčlenit celý multiplex DVB-T, do kterého se rázem vejde mnohem více televizních programů než u klasického vysílání. Takové vysílání ale zachytí jenom diváci s mobilními telefony, které podporují DVB-H. Klasický digitální televizor nebo set-top-box připojený k analogové televizi je nerozluští.

Digitálnímu vysílání v systému DVB-H začíná konkurovat podobně fungující DMB (Digital Multimedia Broadcating), které využívá pásma pro rozhlasové digitální vysílání v systému T-DAB. Takové vysílání nedávno vyzkoušel Český rozhlas v Praze. Pro příjem televizí přes DMB je opět potřeba speciální mobilní telefon (kterých je na trhu pomálu, v České republice nejsou vůbec žádné). Na rozdíl od DVB-H umožňuje DMB mobilní příjem televize při vysokých rychlostech. Testy v Německu prokázaly kvalitní příjem v automobilu, který jel rychlostí 190 km/h. Při takové rychlosti se obraz u systému DVB-H rozpadá. Bezproblémový příjem DVB-H je garantovaný do rychlosti 50 km/h, což tento systém předurčuje spíše k využití u mobilních telefonů, zatímco DMB jako doplněk digitálního rozhlasu u autorádií.

(psáno pro měsíčník Krajské noviny v Pardubicích a Hradci Králové)