Přežije Aktuálně.cz rok 2006?

Titulkem nechci naznačovat, že bych portálu Centrum.cz nepřál úspěch se zpravodajským serverem Aktuálně.cz. Asi jako každého účastníka pondělní bombastické zahajovací party v Jet Set Baru na pražském Andělu mě překvapilo, jak zajímavé kmotry se Centru podařilo narychlo sehnat (Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Martin Jahn, Cyril Svoboda, Dana Bérová, Jan Železný, Aneta Langerová), více mi však vrtá hlavou, jak chce tenhle odvážný projekt ufinancovat.


Pro neznalé: zpravodajský server Aktuálně.cz nahradil od 1. listopadu společný projekt portálu Centrum.cz a Lidových novin s názvem Lidovky.cz (nebo chcete-li Lidovky.centrum.cz). Jde o klasický internetový deník podobného ražení jako iDnes, Novinky nebo iHNed, pouze s tím rozdílem, že za serverem Aktuálně.cz nestojí žádný tištěný deník. Obsah si tedy vyrábí do značné míry sám, jinak využívá agenturní zpravodajství a spolupracuje se zpravodajským kanálem ČT24.
Aktuálně.cz zaměstnává šedesát lidí, z toho přes třicet novinářů. Tvrdé jádro redakce tvoří bývalý šéfredaktor Hospodářských novin Roman Gallo a jeho zástupce Jakub Unger, investigátorka Sabina Slonková, David Macháček a další exredaktoři HN. Kromě textového zpravodajství Aktuálně.cz přináší také vlastní audio zprávy a videoreportáže. Vedle moderního newsroomu má k dispozici také malé rozhlasové a televizní studio. Jenom počáteční náklady na zprovoznění serveru vyšly portál Centrum.cz na 35 milionů korun.
Nejen mě napadá, čím se chce tenhle deník uživit. Když jsem se na to zeptal v krátkém rozhovoru, který dnes vychází na mediální stránce Reflexu, ředitele Centra Ondřeje Tomka, odpověděl mi, že veškeré příjmy poplynou z prodeje internetové reklamy. A že do roka bude Aktuálně.cz na nule a začne vydělávat. Přiznám se, že tomu moc nevěřím. Možná jsem v tomhle směru pesimista, ale nedokážu si představit, že by se tak velký zpravodajský portál uživil bez vydatné podpory mateřského (neinternetového) média.
Pokud by se mohl uživit, proč podobné projekty neexistují v zahraničí? Proč jsou všechny velké zpravodajské weby navázané na noviny, rozhlas nebo televizi? Není to náhodou proto, že se tak lépe využijí náklady spojené s poplatky za agenturní zpravodajství, multimediální výstupy vlastních zpráv a lidé, kteří v těchto sesterských médiích pracují? To u Centra půjde jen těžko – jak by se chtěl čistě seriózní zpravodajský server opírat o spolupráci třeba s magazínem Žena.cz nebo bulvárním serverem Bleskově.cz?
Na druhou stranu je příjemné sledovat dominový efekt, který Centrum.cz spustilo svým multimediálním zpravodajstvím. Portál iDnes se náhle po letech vrací ke svojí internetové televizi a oživuje agenturu TVD. Opět samostatné Lidovky.cz nabízí audionahrávky rozhovorů, které vycházejí v tištěných Lidových novinách. Redaktoři LN nafasovali od vydavatele nové digitální diktafony a úzce spolupracují s on line Lidovkami. Pokud na webu vychází recenze na nějaké CD, čtenář si může přehrát audio nějaké skladby. Nebo videoklip. A tak dál.
Až to vypadá, že všichni chtějí být najednou strašně multimediální. Pokud by tohle měl být jediný příspěvek Aktuálně.cz k rozvoji internetového zpravodajství v České republiky, díky za něj. Snad nezůstane jen u něj.