Jak z počítače udělat rádio a co za to

Český rozhlas se chystá vybírat koncesionářské poplatky za počítače se zvukovou kartou. Pase přitom hlavně po firmách, které musí platit za každý přijímač zvlášť, takže by si přišel na dobré miliony navíc k nedávno zvýšenému poplatku (od října se za ČRo platí 45 korun měsíčně). Rozhlas zároveň oznámil, že od listopadu spustí společně s Českou televizí projekt vlastní reality show Domov – Jak se žije s opicí.


Jakkoli tyto dvě věci spolu nijak nesouvisí, platícího koncesionáře nemůže nenapadnout, jak rozhlas s nově nabytými penězi naloží. Utratí je za podobné vědecko-populární projekty? Nebo za ně dokončí generální rekonstrukci staré budovy na Vinohradské? Zaplatí všem regionálním studiím selektory, aby nemusela přebírat děsné playlisty z Prahy? Zdigitalizuje archiv? Spustí vysílání stanice pro mladé? Zahájí pravidelné digitální vysílání?
Sledování gorilí rodinky v přímém přenosu je jistě zajímavé, jako narážka na televizní reality show VyVolení a Big Brother i trefné, ale pro rozhlas jako zvukové médium bez obrazu (nepočítám-li webové stránky ČRo, ke kterým se velká většina starších posluchačů ČRo nedostane) ne příliš atraktivní. U televize bych to chápal; kamera zachytí zajímavější věci nežli mikrofon.
Pokud to ale rozhlas myslí tak, že bude gorilí rodinku sledovat on line kamerami a umožní posluchačům nahlížet do jejich soukromí dvacet čtyři hodiny denně přes svoje webové stránky, byla by to jiná. Pak bych i chápal snahu vybírat poplatky za poslech rádia přes internet. Rozšiřujeme službu o speciální internetové služby, které nemůžete stahovat přes klasický rozhlasový přijímač, ale protože si je stahujete přes internet, musíte platit za počítač, jako by to bylo rádio.
Takhle to ale nikdo neformuloval, a obávám se, že ani formulovat nebude. Nehledě na to, že by rozhlas těžko dokazoval, že zaměstnanci té či oné firmy během pracovní doby poslouchají přes internet Radiožurnál nebo sledují gorilí rodinku.
Nedávno jsem na internetu narazil na výkřik majitele jisté společnosti. Český rozhlas neposlouchá, ale musí platit poplatky za všechny rozhlasové přijímače ve firmě i ve služebních autech. Teď k nim přibudou počítače se zvukovou kartou. Ještě se rozhlas diví, že se proti jeho nápadu bouří tolik lidí?