Fraaanta Straaka!

Bývalý trenér fotbalové Sparty František Straka, nyní trenér druholigového německého Ahlenu přijal nabídku KDU-ČSL, aby byl lídrem její kandidátky v karlovarském kraji. Na první pohled nic mimořádného – lov na osobnosti z řad sportovců a jiných hvězd šoubyznysu je v politice vcelku běžný. Přesto mi propojení tvrdého jádra sparťanských fans a křesťanů připadá jako zajímavý prvek v tuzemské politice.


František Straka proslul jako výborný fotbalista, velký elegán a velmi impulsivní trenér, který pobíhal u postranní čáry, máchal rukama, rozohňoval diváky i hráče, nedbal ani tak o taktiku jako o to srdíčko. Sparťanští fanoušci ho zbožňovali a po jeho náhlém a podivném odvolání hrozili fyzickou likvidací nového trenéra i majitele klubu. Krátce po odvolání zastihli novináři Straku na rekreaci kdesi v horách a on jim ochotně lámanou češtinou mimo jiné sdělil: „Oni si myslí, že Franta je dole, ale Franta bude zase nahoře.“ A už je to tady. Franta směřuje do parlamentu!
Proč? Lidovecký šéf Kalousek to zdůvodňuje tím, že Straka se netají tím, že je věřící a že má blízko k lidoveckým myšlenkám. A že je to navíc vážená a úctyhodná osobnost. Dodejme, že má zřejmě i vynikající kvalifikaci pro politiku. Vždyť i do toho našeho zatuchlého parlamentu může vnést trochu toho zapáleného srdíčka.
Lidovci se prostě opět přihlásili bez jakýchkoliv skrupulí k naprostému politickému pragmatismu. Vytipovali osobnost, která může oslovit voliče, jež nejsou tradičními voliči lidovců, může sehrát roli v rozhodování voličů nerozhodnutých, či těch kteří běžně k volbám nechodí, ale „Frantu přece volit budou“. To není problém Straky, váhy jeho osobnosti, jeho schopností. To je problém lidovců. Jejich farizejství, že tento průhledný a jasný kalkul mají potřebu halit do slov o blízkosti lidoveckému programu a pohnutého hlasu blízkého modlitbám.
Je otázka, zda počítají s tím, že sparťanští rowdies mohou v sobě také objevit blízkost k lidovecké politice a organizovat lidovcům mítinky, případně rozhánět mítinky ostatních stran. No, možná s tím počítají.