Smrt čínským restauracím!

O víkendu jsem si zašel do čínské restaurace v centru Pardubic. Na zahrádce měli dost vylidněno. Známý se zná s majitelem, tak jsme hodili řeč o kšeftu. Prý nic moc. Po tom, co televize Nova nedávno odvysílala reportáž o razii České obchodní inspekce v čínských restauracích a ukázala nevábné záběry z podniků, které ČOI ihned uzavřela (vybavuji si kuřecí maso naházené v umělohmotné vaničce s ledem nebo echt špinavý sporák a zamaštěné kachličky na stěnách), jim klesla návštěvnost o sedmdesát procent.



Na reportáž Novy si moc dobře vzpomínám a pamatuji si taky na podobnou informaci o ne příliš hygienických podmínkách v čínských bistrech, která mě před třemi lety donutila na nějakou dobu čínské restaurace obcházet velikým obloukem. V Liberci se zase loni roznesla fáma, že host v jakési čínské restauraci spolkl kočičí dráp a museli ho hospitalizovat. Samozřejmě, že je to kravina, ale vymluvte to někomu!

Přístup ČOI k čínským restauracím je divný. V reportáži TV Nova se objevily pouze podniky, které ani náhodnou nesplňují hygienické normy a které inspekce ihned zavřela. Následovala informace, že se ČOI chystá zkontrolovat naprosto všechny čínské restaurace. Fajn. Proč ne italské pizzerie? Nebo Irish Puby? Oč je čínská restaurace horší než řecká, ruská nebo slovenská? A lze všechny čínské restaurace házet do jednoho pytle? Určitě ne. Ale po odvysílání jedné reportáže s nechutnými záběry z kuchyně je vlastně jedno, jestli v čínské restauraci na rohu vaří dobře a splňují hygienické normy, nebo jsou to prasata jako na záběrech TV Nova. Radši k nim nepůjdeme, ať něco nechytíme.

Je to stejné jako se zdražováním benzínu. Stačí odvysílat reportáž o tom, že možná drasticky stoupne cena pohonných hmot a druhý den si musíte na benzin vystát frontu, protože čecháčci načepují celou nádrž a ještě kupu kanistrů k tomu, jako by se blížila válka. Nezazlívám České obchodní inspekci, že se chtěla jednou za čas blýsknout zajímavou akcí, ale proč jí na to proboha skočili novináři z tak silných médií, jako je TV Nova nebo MF Dnes? Proč se nechali jako stádo dovést do restaurací, u kterých se daly předpokládat problémy a nepožádali o nezávislou kontrolu i někde jinde?

Jistě, záběry nechutně špinavé kuchyně přitáhnou pozornost diváků spíše než informace, že z pěti kontrolovaných restaurací byly tři v pořádku. Nova je ale nejsledovanější televize a její management by měl vědět, že jakýmkoli generalizováním ve zpravodajství může kohokoli zlikvidovat. Dnes provozovatele čínských restaurací, zítra třeba chovatele bojových plemen psů a pozítří nějakou banku. Je to jednoduché: stačí dostatečně výstižný titulek, atraktivní záběry a navodit atmosféru, že reportérovi jde o blaho diváka. Že na tom zařve řada slušných podnikatelů? Koho to zajímá? Za tři minuty přijde zvířátko, pak si Pavel s Pavlou polaškují se sporťákem a život jde dál. Nechutné.