Fosco Maraini – Skrytý Tibet

Živý dokument-kniha jedné doby, jedné země. Fosco Maraini se jako fotograf účastnil v letech 1937 a 1948 expedice vedené italským tibetologem Giuseppe Tuccim, do Tibetu. Z cesty, počínající plavbou lodí z Itálie do Indie, napsal poměrně podrobný deník. Hlavní popis, nejpodrobnější úsek cesty, mapuje karavanní stezku ze Sikkimu do Gjance, města nedaleko Lhasy. V textu popisuje Maraini osobní setkávání s lidmi od sikkimského máháradži Taši Namgjala a jeho dcery Pämä...

Čhökji, přes celou společenskou hierarchii městečka Jatung (starosty Mingjura, krejčího Tobčhena, paní Ješe, úředníka Lozanga…) až po bodhisattwu, lamy a mnichy. Odhaluje přitom svět Tibetu prostřednictvím živých osob, vybavených všemi lidskými nectnostmi, slabostmi, touhami, sny i obavami. Zároveň doplňuje vyprávění odbornými poznámkami Giuseppe Tucciho (excelence, jak se tento vzdělaný muž nechává od spolupracovníků titulovat) o pokladech objevovaných v klášterech. Vše - lidi, stavby i poklady – přitom Maraini mapuje černobílými fotografiemi. Vzniká tak živý obraz, při jehož čtení a pozorování máte pocit, že cestu spolu procházíte a spolu prožíváte.
„Chvíle ticha. Z povinné zdvořilosti pojídám jeden z umaštěných, rozměklých keksů obalených chmýřím a prachem, celé měsíce asi ležely na nějaké klášterní polici a budí ve mně nepopsatelný odpor. Snažím se myslet na něco jiného (musím se totiž přinutit několik kousků spolknout) a pozoruji přitom rinpočheho tvář. Jak vyhraněný výraz má v těch očkách! Určitě to není asketický, nad světské věci povznesený lama, nýbrž hodnostář, který šťastně završuje svou krásnou a zářnou kariéru, znalec lidí, jejich slabostí i tajných pohnutek.“
Na konci knihy najdete nejen stručné dějiny Tibetu, výklad tibetského buddhismu, ale také dodatky. Vydání knihy po letech dovolilo Marainimu vepsat (datováno 1998) mezi kapitoly dovětky o osudech lidí a chrámů. Fotografie tehdy staví vedle současných, zobrazujících obraz zkázy z doby čínské nadvlády. V knize je vložen také dovětek o Tucciho pohřbu, zemřel 1984, s hořko sarkastickým komentářem Marainiho o pomíjivosti lidské existence a věčnosti lidského díla. Ani Fosco Maraini už nežije. Zemřel v roce 2004.
Kniha je neopominutelným textem pro všechny, kdo se zajímají o historii Tibetu, koho lákají dálky. S touto knihou se totiž do Tibetu opravdu podíváte.


Doporučená cena 499 Kč.
Vydalo nakladatelství Paseka, 2005