Vyvržení a Malý Bratr

Slovenská televize má smysl pro humor. Na podzim se pustí do výroby dvou původních reality show, které budou založeny na parodii osvědčených zahraničních formátů: Big Brother a VyVolení. Podobně jako české televize Nova a Prima je totiž už na podzim uvedou také slovenské komerční stanice Markíza a Joj.


Sledovanější Markíza, přes majitele spřízněná s TV Nova, koupila licenci Big Brother, Jojka uvede maďarský pořad VyVolení. A veřejnoprávní Slovenská televize? Koncem června si registrovala ochranné známky, které slibují velkou zábavu: VyVržení, Malý Bratr, Malý zakrslý Bratr, VyVržený Bratr a VyVržený zakrslý Bratr. „ Uvažujeme o výrobě dvou nových formátů reality show – s pracovními názvy VyVržení a Malý Bratr od podzimu letošního roku,“ řekl serveru Medialne.sk mluvčí STV Branislav Zahradník.
Je to zajímavé řešení. Zatímco ještě letos na jaře STV vysílala velmi komerční soutěž Slovensko hledá SuperStar (mimochodem, ne příliš sledovanou), teď se bude snažit komerční televizní formáty zesměšňovat. Počká si snad na podobu slovenské verze Big Brother a VyVolených a připraví dokonalou parodii? A co na to řeknou producentské společnosti, kterým patří vysílací práva Velkého Bratra a VyVolených? Lze vůbec parodii považovat za kopírování původního formátu?
Vzpomněl jsem si při té příležitosti na jiný televizní pořad, který z obrazovek zmizel už před několika lety. Na Českou sodu. Ta taky parodovala různé televizní formáty, a nejen České televize, na které tento pořad běžel. Dnes se ale televize bojí dělat si ze sebe navzájem legraci. Novácké Tele Tele (kdo viděl některý z posledních dílů, dá mi asi za pravdu, že je už mimořádně trapné) se zabývá jenom Novou, Prima pro jistotu nerýpe ani do vlastního programu a ČT po zrušení pořadu Co týden dal raději na kvalitní a sebereflexivní satiru rezignovala (ne, Budování státu skutečně není legrační).
A tak se vlastně těším, s čím Rybníčkova STV přijde. Pokud to bude dostatečně legrační a zdařilé, mohla by „zadarmo“ strhnout pozornost diváků komerčních stanic. Zvláště Markízu by to mohlo zamrzet. Doufám, že po definitivním vyřešení otázky navyšování televizních poplatků a reklamy ve vysílání ČT s něčím podobným přijdou i na Kavčích horách. Také tam prý na podzim chystají dvě původní reality show. To jsem fakt zvědavý, jaké.