Že bych si konečně koupil set-top-box?

Začátkem května jsem se těšil na vysílání nového zpravodajského kanálu České televize. A rozhodl jsem se, že budu investovat necelé tři tisíce do digitálního set-top-boxu, protože mě všichni z Kavčích hor přesvědčovali, že ČT24 bude od začátku vysílat i v „pozemním digitálu“ – experimentálním vysílání v Praze. Ale nestalo se.


Nestalo se hlavně proto, že Česká televize zaspala a digitální vysílání ČT24 začala řešit na poslední chvíli, týden před jeho startem. A tak se stalo, že sice dostala povolení od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, aby svůj zpravodajský kanál zařadila do jednoho z dvou probíhajících pražských digitálních experimentů, konkrétně do vysílací sítě Českých radiokomunikací, ale ty odpověděly, že mají v éteru plno a budou se muset rozhodnout, kterou z digitálně šířených televizních stanic vyřadí.
Nevím, jak taková rozhodování a jednání s televizemi probíhala, ale spíš to vypadá, že vůbec žádná neproběhla. A tak se start první české zpravodajské televize odbyl pouze na kabelech, satelitu a po internetu. Teď to vypadá, že se blýská na lepší časy. Česká televize pochopila, že nemá smysl čekat na radiokomunikace a začala jednat s provozovatelem druhého digitálního experimentu v Praze, společností Czech Digital Group (CDG). Ta má na rozdíl od radiokomunikací jednu programovou pozici v pražském mutliplexu volnou a pokud by to schválila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, může prý ČT24 začít digitálně vysílat „do pěti minut“.
Vysílací rada o pozemním digitálním vysílání ČT24 v Praze rozhodla tuto středu. Žádost přijala a ve chvíli, kdy její písemné rozhodnutí dorazí na adresu CDG, můžou se majitelé digitálních televizorů a set-top-boxů v Praze a ve středních Čechách těšit na další televizní program v češtině. Škoda, že to bude jen dočasné řešení. Pražské digitální experimenty totiž mají letos o Silvestru skončit a nahradí je řádné digitální vysílání. Ale ani s ním to nebude asi tak horké, takže jako reálnější variantu bych viděl další prodloužení experimentálního vysílání. Ať tak či tak, začátkem příštího týdne si běžím pro set-top-box.

P.S.: Pokud byste chtěli vyzkoušet příjem digitální televize v praxi, pražská příloha MF Dnes bude přes léto půjčovat vylosovaným čtenářům digitální set-top-boxy. V pondělí k této akci spustí speciální internetovou stránku na iDnes.