Kosinová versus Železný

Bizarní výměna názorů proběhla mezi novinářem Jakubem Železným a policejní mluvčí Blankou Kosinovou na stránkách MF Dnes a Idnes. Železný velice ironickým a sarkastickým tónem zkritizoval policejní akci Jestřáb jako zbytečně bombastickou a neúčinnou. Kosinová ve své odpovědi nejenom tvrdí, že Železný zřejmě dané problematice nerozumí, ale ještě navíc upozornila na to, že může být podjatý, neboť je sám v policejních kruzích znám jako agresivní řidič, který se dopouští přestupků...

. Železný kontroval až melancholicky stísněným příspěvkem, v němž mimo jiné připomínal policejní zvůli z předlistopadového období, to že on sám byl během Palachova týdne policisty zkopán a ztlučen a posléze týrán na chodbě v Bartolomějské ulici. Nyní se ptá, zda má právo na názor bez strachu z policejní odvety.
Na první pohled to vypadá opravdu hrůzně: novinář si dovolí názor na policejní práci a dočká se policejní hrozby v podobě veřejného propírání jeho přestupků. Na druhou stranu Kosinová pouze použila metodu znevěrohodnění svědka či soupeře, která je mezi novináři naprosto běžná. A její tón je navíc oproti tónu Železného velice umírněný a věcný.
Nebo-li: nechci v nejmenším obhajovat postup policie, která by v rámci své obhajoby vytahovala ze svých neveřejných zdrojů špínu na své kritiky. Na druhou stranu mi tento střet na téma policejní zvůle a novinářská svoboda připadá jako vhodná inspirace i k přemítání o zvůli novinářské.