Ohrožují Lidovky knihkupce?

Lidové noviny začaly přidávat ke svému pátečnímu vydání knihy. Projekt Světová literatura počítá s vydáním dvanácti svazků opravdu kvalitní beletrie „za babku“. Pokud se rozhodnete s novinami koupit i knihu, zaplatíte za ni bez koruny stovku. V porovnání s cenou klasicky vydávaných knih, která bývá dvakrát až třikrát vyšší, je to opravdu výhodná koupě.



Nejde o nijak novou myšlenku, o podobném projektu slovenského deníku Sme jsem psal v Reflexu loni na podzim. Knihy jako mimořádnou přílohu vydává i polský deník Gazeta Wyborcza a stejnou věc si vyzkoušela i řada seriózních listů v západní Evropě. Jak se ale na takovou „konkurenci“ tváří čeští knihkupci?

Když jsem na toto téma hovořil před necelým rokem s majiteli největších pražských knižních domů, neměli na ně jednotný názor. Někteří mi říkali, že levnější knihy na stánku devalvují trh a povedou k odlivu zákazníků klasických knihkupectví. Jiní od knižních příloh novin očekávali, že zvýší počet lidí, kteří se znovu pustí do čtení – a najdou si opět cestu do knihkupectví.

Nejsem si jistý ani jedním z těchto názorů. Sám jsem kdysi četl knihy dost intenzivně, pak jsem úplně přestal a před několika měsíci jsem se ke čtení znovu vrátil. Nevím, zda-li bych se jako nečtenář knih nechal přesvědčit edicí Lidových novin. Chápu lamentování knihkupců, kteří se obávají levnějších cen: vždyť hned první svazek Světové literatury, Márquezův román Sto roků samoty, nedávno znovu vydal Odeon a v kamenném obchodě stojí dvakrát tolik co knižní příloha Lidovek. Kvalita vydání obou knih se příliš neliší.

Na druhou stranu tu pořád existuje možnost, že knižní přílohy Lidovek opravdu přitáhnou pozornost těch, co knihy příliš nečtou nebo si na ně v poslední době nedokázali udělat čas a Světová literatura LN by jim nemusela stačit. Nepředpokládám, že by nastala situace jako na Slovensku, kde deník Sme vydal první knihu jako přílohu za cenu novin a celý zvýšený náklad listu byl vyprodaný už v šest hodin ráno jenom proto, že nabízel něco zadarmo (kolik lidí si pak knížku opravdu přečetlo?).

Pokud by se Lidovkám podařilo přesvědčit čtenáře, že je dobré občas přečíst víc než klipovité zpravodajství s atraktivními obrázky, bylo by to opravdu dobré. Á propos, co jiného by měly dělat noviny pro náročnějšího čtenáře?