Někde revoluce, jinde povstání fundamentalistů?

Zprávy z Uzbekistánu hovoří o stovkách zabitých demonstrantů, posilování vládních speciálních jednotek ve velkých městech, panice a útěku tisíců lidí do sousedního Kyrgyzstánu… Také o osvobození islámských fundamentalistů z vězení a zabitých policistech. Na tomto pozadí je základním tématem diskusí postoj Spojených států.


I pro reportéry velkých agentur a médií je zatím téměř nemožné popsat situaci v Uzbekistánu přesněji. Zprávy hovořící o počtu mrtvých či průběhu demonstrací a střetů s policií a vojáky lze jen těžko ověřovat. Ví se, že na začátku demonstrací stálo osvobození vězňů, kteří byli obviněni z členství v zakázaném fundamentalistickém islámském hnutí. Tedy alespoň bezprostředně.
Neboť se také ví, že režim prezidenta Karimova je totalitní, že Uzbekistán je chudý, že zejména na východě země jsou dlouhodobě na pořadu dne střety muslimských organizací s vládní mocí… A také se ví, že americké ministerstvo zahraničí sice odsuzuje praktiky mučení v uzbeckých věznicích, nicméně je Uzbekistán spojencem USA v boji proti teroru, dostává finanční pomoc, je tu americká letecká základna a pravděpodobně se do místních věznic právě za účelem mučení převážejí i vězni z USA, podezřelí z účasti v teroristických skupinách.
Co se tedy děje v Uzbekistánu? Je to povstání proti diktatuře, korupci, bídě, za lidská práva, jsou osvobození vězni spíše disidenti než teroristi? Je to obdobné jako v Gruzii, na Ukrajině, v Kyrgyzstánu? Nebo je to vzpoura teroristů napojených na al-Kajdu, snaha vybudovat fundamentalistický islámský stát, vzpoura proti režimu, který sice není demokratický, ale jedině jako takový může udržet na uzdě teroristické skupiny ve žhavé oblasti sousedství Afghánistánu…Bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu Craig Murray říká, že místní muslimové jsou umírnění a nálada připomíná spíše Turecko, než Talibán. Američané dlouhodobě varují před propojením s al-Kajdou…
Takže jak? Mají Spojené státy dvojí metr ohledně šíření svobody, demokracie, lidských práv podle toho, jak se jim hodí spojenectví s tou kterou zemí? Nebo naopak Američané dobře a přesně zvažují, co si kde mohou dovolit, aby eliminovali místní fundamentalismus a rozmach terorismu? Je prezident Karimov spíše diktátor nebo spojenec ve válce proti teroru? Vylučuje se to? Vyvážejí opravdu Američané své vězně do uzbeckých věznic? …
Sledovat vývoj v Uzbekistánu bude důležité i pro nás, kterých se na první pohled nijak bezprostředně netýká.