ART EXPLOSIVE KOCOURKOV

16. června mezi devátou a desátou hodinou večerní se vypravili dva studenti ateliéru Multimédia brněnské FAVU do města a u trafiky a poštovní budky instalovali dva objekty. Napodobeniny výbušnin s velkou žlutou nálepkou Explosive.


„Předměty studenti nazývají „sochami“ a hovoří o vizuální komunikaci s veřejným prostředím, o impulsu k zamyšlení a případné diskusi,“ komentoval jejich počínání později, když už se z věci stal velký skandál, Mojmír Popp z brněnské policie.
Obě napodobeniny nástražných výbušných systému vyděsily 17. června kolem desáté hodiny obyvatele na Jakubském a Dominikánském náměstí a policie pak obě náměstí uzavřela asi na tři hodiny.
Začal první český případ umělců – teroristů. Všimněme si několika zajímavých míst na celé akci. 17. června se kvůli bombám v Brně zasahovalo dvakrát. Kromě zmíněného případu ještě v justičním paláci. Pro brněnskou MF Dnes o tom hovořil Richard Fajnor, vedoucí ateliéru, ze kterého umělci – teroristi pocházeli. "Tento telefonát oznamoval existenci skutečných bomb a nutil vydíráním brněnské instituce k šíření paniky. Ale o tom se občané nedozví," uvádí Fajnor. Fajnor je zklamán přístupem policie, protože poté co proběhla masivní policejní akce k odstranění neškodných napodobenin a o případu informoval tisk, vyřešil problém se svými žáky tak, že se šli ke svému činu přiznat. Stalo se tak 21. června a vyšetřovatel, který s nimi přiznání sepisoval se podle něj vyjádřil v tom smyslu, zda tento skutek vůbec charakterizovat jako přestupek nebo trestný čin.
Po měsíci se však policie k případu postavila rezolutně: "K zákroku museli přijet pyrotechnici z Olomouce, dále hasiči, psovodi. Museli jsme vyklidit okolní domy, restaurace, obchody," popsal Mojmír Popp, brněnský policejní mluvčí věc pro MF Dnes. Studentům bylo sděleno obvinění z výtržnictví a zaplacení nákladů celého zásahu odhadnutých v řádu stovek tisíců.
Diskuse, která se v médiích vedla, se takřka výhradně soustředila na kritiku dvou mladých umělců. Ano, oni svou práci zpackali. Měli o projektu udělat internetové stránky, mohli jej konzultovat s policií dopředu a každopádně někdo mohl stát u těch napodobenin a v případě reakce s okolím zasáhnout a vysvětlit. Důležitým momentem této diskuse je však to, že nikde v médiích napodobeniny, o nichž je řeč, neukázali. Nebyla publikována ani jedna fotografie, jen velmi malá na webu MF Dnes, ale i ta už zmizela.
Mám kancelář za rohem od Jakubského náměstí a do trafiky, kde byla umístěna jedna „umělecká“ bomba si chodím pro cigarety. Když jsem tam 17.června byl okolo deváté ráno, tak jsem viděl na bedně přilepenou legrační věc. Plech, dráty a velká žlutá nálepka Explosive. Napadlo mě, že asi někdo zavolá policajty. Ale nenapadlo mě, co bude následovat. Protože bylo na první pohled jasné, že si někdo dělá srandu.
"Mladíci údajně netušili, že jejich jednání vyvolá podobný efekt a litují toho. Je zbytečné opakovat věk studentů a předpokládanou míru inteligence odpovídající jejich postavení ve společnosti," hodnotí pro MF Dnes Mojmír Popp. Ano, ti kluci to zvrzali. Ale mě by popravdě víc zajímala inteligence toho zodpovědného brněnského policisty, který ke zneškodnění té věci, co jsem viděl, zavolal pyrotechnickou jednotku z Olomouce. Protože umělci mají společnost zneklidňovat a policisté uklidňovat.