Oni rozhodují

Kde je hodnota uměleckého díla na síti? Pokud ji budete hledat pouze v estetice, budete řadou „síťových“ uměleckých artefaktů zklamáni. Od chvíle kdy se v roce 1995 oddělil web design od net.artu zkoušejí „síťoví“ umělci působit na city, ale také na rozum.

Oni rozhodují



Příkladem net.artového artefaktu, kde je přitažlivá vizuální informace spojená s dávkou neotřelých, ale ověřených informací je stránka They Rule levicového amerického informatika a aktivisty Joshe Ona. O co jde?
Josh On brouzdal měsíce po stránkách aby odhalil propojení 100 nejvýznamnějších amerických obchodních společností a korporací s politickými exponenty. A tak se například dovídáme, že odhodlaná bojovnice proti Iráku Condoleeza Riceová přišla do Bushovy administrativy z ropného gigantu Chevron, který má v této oblasti významné obchodní zájmy. Další z architektů dnešní „jestřábí“ americké zahraniční politiky Dick Cheyney zase přišel ze společnosti Halliburton, jejíž činnost (četli jste to v nějakém mainstreamovém českém deníku?) je dnes objektem zkoumání speciální vyšetřovací komise a samotný George W. Bush mladší má úzké kontakty s korporací Enron ( tak o jejich skandálu jste četli i u nás, nikoli o personálním propojení s americkou vládou), která byla hlavním sponzorem jeho volební kampaně. Na fóru své stránky Josh On ironicky cituje jeden z výroků G.W.B.: „Role vlády je vytvořit prostředí, ve kterém budou prosperovat malé i velké obchodní společnosti“. Pokud sledujete vývoj zahraniční politiky USA, možná se ztotožníte i s Onovým komentářem, který poukazuje na to, že v rushově pojetí je tímto prostředím pro americký byznys celý svět, bez ohledu na to kdo na tom kterém místě vládne. Lidé propojení z americkým ropným průmyslem dnes rozhodují o skladbě vlád v Afgánistánu i Iráku. Která země bude další?
Josh On není agent Mulder. Na jeho stránce nenajdete tajné informace, všechny stáhnul z oficiálních webů. Ovšem na rozdíl od novinářů z mainstreamových médií, propojil linky mezi nejbohatšími a nejvlivnějšími. Vše zahalil do přitažlivého flashového kabátku, oddělil komentáře od faktů a tak i když nejste levičák, můžete si prostě prohlédnout strukturu dnešní vrcholové americké politiky a byznysu a potom přemýšlet jestli je v nejdemokratičtější zemi světa všechno v pořádku. Josh On neměl jen nápad. Podložil ho trpělivou mravenčí prací, díky které se jeho umělecké dílo může stát námětem pro diskusi nejen uměleckých kurátorů, ale také politologů, sociologů a možná i psychologů. A pokud vás z věcí, které na této stránce jasně vyplouvají na povrch, mrazí v zádech, zamyslete se nad tím, jestli by podobné umělecké dílo nefungovalo i v čistě českých reáliích. Kdo si první zaregistruje doménu onirozhoduji.cz? My nebo oni?