Co takhle mít za poslance spisovatele - a možná panovníka?

Volby do Evropského parlamentu jsou za námi a dozajista není zapotřebí se k nim vracet po stránce politické. Proto pomiňme obecné volební reálie (které jsou od sobotního poledne beztak už provždy passé) a připomeňme alespoň jednu jedinou konkrétní okolnost, která stojí za zmínku i ze zpětného pohledu: mohli jsme si totiž (teoreticky i prakticky) do Evropského parlamentu za Českou republiku zvolit literárně zdatnou veličinu, kterážto si možná jednou ověnčí skráně korunou panovnickou. Anebo nikdy, leč tahle možnost opravdu existuje.


Za naši vlast do panevropského parlamentu totiž kandidoval mj. nikoli občan České republiky, nýbrž státní občan Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, spisovatel Michael James Alexandr Stewart of Albany, žijící v Edinburghu, tj. ve starodávném skotském městě. V našich médiích se toto jméno objevuje minimálně nebo vůbec nikoli, právě proto ho však můžeme ve zkratce představit. Michael Stewart, budeme-li ho psát takto zkráceně, je muž středního věku, publicisticky činný ve své vlasti (jíž je Skotsko, země, kde po příjezdu z Evropy zpočátku žil ve strachu, že jeho pobyt bude shledán jako nežádoucí), kterému před časem lety vyšla v pražském nakladatelství Volvox Globator velice zajímavá kniha Skotsko - zapomenutá monarchie.
Tato publikace má nesporné literární kvality, i když to je historická literatura faktu a též publicistická výpověď. Z našeho pohledu jde o úplně neznámý pohled na dějiny Skotska a zejména na osud skotského panovnického rodu Stewartů, zapuzeného na začátku 18. století. Za právoplatného potomka této dynastie a za neméně právoplatného dědice skotského trůnu je považován právě Stewart z Albany - jeden ze stovek kandidátů, kteří za nás kandidovali do Evropského parlamentu. Sluší se dodat, že evropská šlechta tohoto muže, jenž se mohl stát našim poslancem na nadstátní úrovni, uznává za legitimního aspiranta skotského trůnu. Před několika lety, kdy Stewartovi v Čechách vyšla zmíněná kniha, tohle všecko jistěže znělo tak trochu jako pohádkový příběh.
Jenže časy se změnily. Mezitím už Skotsko stejně jako Wales získaly velkou míru zemské nezávislosti, mj. má vlastní hymnu a státní emblémy, a už není tak nemyslitelná varianta, že se Skotové vymaní ze svazku s britskými Windsorovci a rozhodnou se pro vlastní konstituční monarchii Stewartovců. Sice jde o hudbu budoucnosti, teoreticky by se však náš poslanec v Evropském parlamentu mohl stát skotským králem. Nikdo ale už Michaelu Stewartovi z Albany neodpáře, že je i spisovatelem a že jeho kniha Skotsko - zapomenutá monarchie stojí za přečtení. Kdyby si ji přečetli čeští monarchisté, určitě by mu dali své hlasy!