Internetová televize brněnské FAVU

Vznikla jako společný projekt studentů a pedagogů Fakulty výtvarných umění Technické univerzity Brno. V archivu najdete linky a nejzajímavější přednášky a performance. A v červnu každou středu živé vysílání.

Vznikla jako společný projekt studentů a pedagogů Fakulty výtvarných umění Technické univerzity Brno. V archivu najdete linky a nejzajímavější přednášky a performance. A v květnu každou středu živé vysílání.
O něčem jako je internetová televize se přemýšlí celkem dlouho a v komerční podobě je to realizováno na mnoha místech. Multimediální vysílací systémy fungují (viz surf on) jako portály nacpané originálním videomateriálem v datové formě, které si můžete prostřednictvím softwarového přehrávače pustit ve vašem browseru.
Pro internetové vysílání jsou vhodné kratší a střední formáty, což jsou kromě videoklipů i amatérské, málonákladové a animované snímky nezávislých tvůrců. Finanční odměna za jejich umístění na server není vysoká a většinou se odvozuje od počtu „promítnutých“ kopií. Většina komerčních portálů ale nakonec stejně skončí jako distributoři klipů podporující prodej cédeček nebo dévédéček.
Pokud byste ale stáli o portál, který obsahuje to, co točí studenti dnešních uměleckých škol, pak vás bude zajímat projektu Acstrem. Projekt, který slouží nejen ke zlepšení komunikace umělců z celého světa, ale také nabízí zprostředkování široké škály aktivit na akademické půdě - dílen, performancí, koncertů, diskuzí, které jsou distribuovány pomocí internetové sítě. Navíc to vymysleli lidé, které brněnská klubová scéna zná jako skvělou VJ´skou partu Moire.
Pocházejí ze Zlína a dnešní technologickou perfekci jejich vystoupení si odpracovali tvrdou prací na sound systému a malých lokálních teknivalech. Později začali pracovat na prostorových instalacích jako byla třeba Jeskyň Časostín a stali se studenty oboru Multimedia a performance na brněnské FAVU. Jejich VJ´ské performance jste mohli vidět na mnoha brněnských d´n´b akcích, ale i na komerčně pojatých parties ála Apokalypsa, kde jste i tak mohli obdivovat, co všechno tahle malá partička zvládne - propracované smyčky, morfy, warpy, grafika, texty, město, zběsilé koláže, živý vstup kamery, minimum tunelu a vizuální vaty, dobré klíče... Podobnou kvalitu mívaly věci, které byly k vidění před lety na Vivě 2 v bloku dj vs vj (např. Berlin Labstyle), podobně osvěžující bývala kdysi i pražská parta Phase, která v České republice VJing rozjížděla. Naposledy Moire pracovali na projekcích při vystoupení LTJ Bukema v brněnském klubu Fléda. „Oni dokazují, že datový projektor nebyl vynalezen zbytečně,“ nadšeně tam vykřikoval jiný brněnský VJ DFX, jehož animovaný klip slavil úspěch na londýnském festivalu One Dot Zero.
Vizuální masáž nakonec vytočila i známého prudiče LTJ Bukema, který si ve Flédě stěžoval, že mu svítí projektor do očí. Pokud vás tvorba Moire i ostatních ikon českého videoartu, vjingu či nového umění skutečně zajímá, zadejte do Googlu klíčové slovo: ACSTREAM