Narcistní aréna

Nová Sazka aréna je pravděpodobně opravdu velmi kvalitní, špičková a účelná stavba. Velmi pravděpodobně tedy také splní účel, pro který byla postavena – úspěšně tu proběhne hokejový šampionát, postupně se tady rozjede série velkolepých koncertů a dalších kulturních i sportovních akcí. Možná už tento týden se tu odehrají minimálně dva zápasy finále extraligového play off. Přesto mám k té hale téměř odpor.



Uvědomuji si, že je to do značné míry iracionální. A nejsem si úplně jistý tím, že sám sebe přesvědčím argumenty. Takže co mi na novém chrámu vadí? Snad ta obrovská pompa, s níž byl otevřen, ty narcistní úsměvy a výrazy, ta masovost, to přeceňování významu takové události, jakou je mistrovství světa v hokeji, ta poddajnost umělců všeho typu, kteří se při otevření spojí bez ohledu na žánry a kvalitu a vytvoří běžnou nováckou estrádu, podepřenou ovšem máváním státními vlajkami a závanem národní hrdosti. Ta sugesce, že takto si dáváme důkaz, že se v Evropě a ve světě neztratíme, ten populismus, ty nejasnosti kolem financování haly i jejího budoucího využití, pochybnosti, zda právě Aleš Hušák je typem toho sebevědomého podnikatele, na něhož má být národ hrdý, pochybnosti, zda by podobně dobře neplnila účel třeba hala o polovinu levnější a o polovinu méně pompézní….
Jak říkám, mnoho věcnosti v těch argumentech ale není. I reklamní kampaň na novou arénu se hlásí ke tradici chrámu zasvěceného hrám po antickém římském způsobu, a tedy zcela otevřeně k masové a dokonce populistické zábavě. A proč ne? Hokej opravdu dokáže vzedmout pocity národní hrdosti, vehnat desítky tisíc lidí na náměstí a udržet miliony lidí u televize. A co je na tom špatného? Moje „pseudointelektuálská“ – opravdu zbožňuju tohle slovo, když je používané jako argument - nechuť k něčemu takovému je přeci jenom můj soukromý problém a nikdo mě nenutí podílet se na těch masových radostech. Navíc, copak středověké chrámy nejsou samy o sobě pompézní a nebyly stavěny a používány s obrovskou pompou? A dnes mi nečiní problém je obdivovat. A co takové zbytky Kolossea, proč jsou tak působivé? Třeba budou považovat lidé za pár stovek let za architektonické skvosty hokejové a multifunkční arény…
No, asi je pro mě taková aréna hlavně symbolem. Je-li spojována s národní hrdostí, politikou, celonárodním úspěchem, pak mi připomíná, že hodnoty a priority téhle společnosti – tím nemyslím jenom českou společnost – jsou nastaveny nějak jinak, než se mi líbí. Což je samozřejmě zase můj problém. Zajímá mě, co si o tom myslíte vy.