VURT

V únoru tohoto roku vyšel v češtině (nakladatelství Návrat) debutový román britského spisovatele Jeffa Noona Vurt. Ocitáme se v něm kdesi v alternativním Manchesteru a seznamujeme se s autorem, který je považován za příslušníka nejmladší kyberpunkové generace. Pokud by vás však zmínka o kyberpunku ponoukala hledat v románu Vurt technologie budoucnosti, zákeřné počítačové programy či lidské bytosti upgradované v androidy budete zklamáni. Noonův kyberpunk je zcela osobitý, bez technologií a ze všech kyberpunkových propriet si ponechává jedinou – drogy.


Vurt je román o drogách a především o důvodech, které lidi vedou k tomu aby je braly. Je psán neuvěřitelně imaginativním, poetickým jazykem. Hlavními postavami jsou tu Kořistníci – gang předměstských feťáků, kteří se pídí po černých a žlutých vurtových pírkách. Pírka jsou porty, které člověka přemístí do virtuálního světa – Vurtu – a dají mu zážitek, který v realitě nikdy nedosáhne. A především mu dají na realitu absolutně zapomenout. Ta je totiž plná masofízlů a stínofízlů, před kterými musí Kořistníci utíkat. Mají totiž v autě další zajímavost – živou drogu. Masitou, slizkou živou hmotu, které říkají Věc z Vesmíru, ačkoli z vesmíru zřejmě není.
Podrobnosti o Vurtu i vurtových pírkách se Kořistníci dozví v časopisu Game Cat, kde jim Kocour s mazáckým nadhledem prozradí alespoň střípky skutečnosti. Ale nakonec se předmětem jeho rozborů stane i jejich prazvláštní pouť za Divným žlutým pírkem.
Hlavní hrdina románu Smolda, je elitní feťák, kterému při jedné z kolektivních halucinací zůstala ve Vurtu jeho vlastní sestra Desdemona. Touha setkat se s ní se pro něj stala motorem k putování i přemýšlení o Vurtu, realitě a pírkách, která člověka odnesou tak daleko, že na něho ostatní zapomenou.
Číst Noonův román je velký zážitek. Překladatel Tomáš Richtr se vypořádal s jeho jazykolamy celkem slušně a tak se ocitnete v důvěryhodném světě, který je přesto nečekaně fantaskní a originální. Noonův Manchester budoucnosti tak trochu připomíná feťácký a násilný Edinburgh Irvina Welshe, namíchaný alternativním Londýnem Neila Gaimana. Je to temný a nebezpečný svět, plný zvláštních postav, tajemství, násilí i strachu. Rozhodně stojí za to tenhle svět navštívit.