Narcis míří do pekla

Jel jsem autobusem a za mnou seděly dvě dívky, z jejichž hovoru jsem vyrozuměl, že se buď na vysokou školu chystají, nebo ji už studují. Nemohl jsem neslyšet části jejich rozhovoru a jedna pasáž mě vyloženě zaujala. Bavily se totiž o katastrofické vizi klimatických změn podle zprávy Pentagonu. A já jsem právě přemýšlel o tom, nakolik mám v textu pro Reflex převyprávět některá základní fakta o skleníkových plynech.


Jedna z dívek zřejmě cosi o pentagonské zprávě četla nebo viděla reportáž ve Střepinách. A říkala: „Je to fakt hustý. V Africe bude snad skoro sto stupňů a lidi tam vůbec nebudou moct žít. Budou se stěhovat a ostatní se budou bránit a bude to hustý. Ptala jsem se ho (zřejmě nějakého zasvěcenějšího kolegy – pozn. aut.), proč to tak bude. Říkal mi, že je to kvůli plastovým lahvím a odpadům. A taky říkal, že bysme snad neměli vůbec používat žádný spreje. Ale to teda nechápu, proč je teda prodávají.“ (Dobrá otázka.)
Druhá dívka po chvíli filosoficky toto téma uzavřela. „No, uvidíme.“ Pak už se hovor točil kolem blížícího se plesu a nové značky šminek.
Při přípravě textu jsem také komunikoval se sociologem, ekologem a kritikem moderní společnosti Janem Kellerem. Ten říká, že je vcelku jedno, zda se Pentagon mýlí v tom, že katastrofa přijde už během dvou desetiletí. Protože apokalypsa už začala. Tvoříme si ji dnes a denně a neumíme ji zastavit, protože jsme narcistní. Keller uvedl hezký příklad: minulý rok bylo v médiích téma klimatických změn populární a novináři se často lidí ptali, co by pro ně znamenalo globální oteplování, respektive jeho konkrétní projev – zvýšení teploty v tuzemsku. Častou odpovědí bylo radostné konstatování, že by to bylo dobře, protože bychom pak mohli letní dovolenou trávit doma a nemuseli jezdit za koupáním k moři.
Abyste mi rozuměli, nemám nic proti dívkám (ani chlapcům ), které (kteří) nevědí nic o skleníkových plynech, nemám nic ani proti lidem, kteří si v létě chtějí užít tepla. Jenom jsem nějak zmatený ze všech těch otázek. Kdo nám to tedy vlastně prodává ty spreje? A kdo nám to, proboha, mění to klima?
Pomoz mi, zrcadlo, řekni, kdo je na světě nejkrásnější…