Sherlock u šerloků

Pražské Muzeum policie ČR se může pochlubit výstavami, které stojí za vidění i za zmínku. Kupříkladu loni na podzim uspořádalo zajímavou expozici o českém a slovenském exilu - a nyní ve velké síni muzea až do poloviny únoru probíhá výstava s názvem "Vše nejlepší, Mr. Holmes". Připravila ji v součinnosti s muzejními pracovníky Česká společnost Sherlocka Holmese, čítající přibližně stovku členů - jde tedy o pozoruhodný fan-club jedné světoznámé literární postavy.

Není první ani jediný: Společnost Sherlocka Holmese už působí v řadě zemí a čeští holmesofilové se přidali k milovníkům slavné postavy Conana Doyla poměrně nedávno.
Činnost naší Společnosti dlouho řídil David Souček, syn tvůrce záhadologických a dobrodružných příběhů - předčasně zesnulého Ludvíka Součka. Lidí spjatých s literaturou je však v členstvu žel víc než poskrovnu, dá se dokonce s mírnou nadsázkou říci, že skoro nikdo: můžeme mluvit o recesistickém zájmovém spolku. A můžeme připomenout, že řádný člen musí dodržovat stanovy a v souladu s nimi nesmí ani na okamžik zapochybovat o pravosti nebo hodnověrnosti postavy Sherlocka Holmese a jeho činů hodných Velkého Detektiva. Takže tvrzení jedné západoevropské badatelky, podle níž je Sherlock Holmes mimo veškerou pochybnost ženou (a dotyčná autorka snesla habaděj důkazů), by asi bylo důvodem k nepřijetí do Společnosti.
Přece jen ale postava světoznámého "Šerloka", podle něhož se začalo říkat i řadovým policistům, nejen detektivům, představuje určitou kuriozitu. A co my? Mohli bychom světu nabídnout třeba Josefa Švejka: vždyť jeho jméno proniklo do mnoha místních názvů (zvláště hospůdek), pokud se však někde rýsuje nějaká švejkovská společnost, pak bývá Švejk odsunut stranou a ustaví se Společnost Jaroslava Haška (velice aktivní je v Rusku). Na druhé straně se můžeme honosit postavou, která sice nemá tak velký věhlas jako Holmes, jde ale o daleko všestrannější a nepochybně geniálnější osobnost - tj. Jára (da) Cimrman.
Proč by totiž Muzeum policie České nemohlo jednou připravit výstavu "Vše nejlepší, pane Cimrmane"? Vždyť rovněž v Cimrmanově díle najdeme postavu vytrvalého detektiva, dlouhé roky ve hře Hospoda na mýtince houževnatě číhajícího na "svého muže" a nepotřebujícího ke zdaru svého počínání žádných holmesovských vědomosti o dedukci ni hry na housle. Náš cimrmanovský detektiv si uměl poradit i v situaci, s níž by si Sherlock Holmes vůbec nevěděl kudykam. A sir Arthur Conan Doyle už vůbec ne.