Obálková metoda

Být lékařem porodníkem a dostávat takzvanou „obálkovou metodou“ na přilepšenou od každé pacientky není zlý kšeft. Není tedy divu, že snad každý lékař-porodník chce zabránit porodním asistentkám, aby vedly porody samy... Naši přátelé mají rok starého chlapečka. Jeho matka Jarmila, má vzpomínky na porod rovnající se dobře zakoupené službě. „Kdybys potřebovala, mám kontakt na výborného doktora,“ oznámila mi s kruhy pod očima, poté, co dala malého spát po celodenní šichtě. Zpozorněla jsem. Znám pár vyhlášených porodních asistentek, ale porodníka ani jednoho.

Být lékařem porodníkem a dostávat takzvanou „obálkovou metodou“ na přilepšenou od každé pacientky není zlý kšeft. Není tedy divu, že snad každý lékař-porodník chce zabránit porodním asistentkám, aby vedly porody samy...
Naši přátelé mají rok starého chlapečka. Jeho matka Jarmila, má vzpomínky na porod rovnající se dobře zakoupené službě. „Kdybys potřebovala, mám kontakt na výborného doktora,“ oznámila mi s kruhy pod očima, poté, co dala malého spát po celodenní šichtě. Zpozorněla jsem. Znám pár vyhlášených porodních asistentek, ale porodníka ani jednoho. „Osobně se mi věnoval během celého porodu,“ vyzdvihovala jeho kvality Jarmila. „Ne jako ostatní, kteří se přijdou podívat jen na konec porodu…“ A dodala: „Sice se mu platí - obálkovou metodou – ale jeho péče je opravdu perfektní.“ Jarmilina zkušenost z perfektní péče sestává z následujícího zážitku: rodila dva dny, protože se po příjezdu do porodnice porod zastavil, takže se s mužem vraceli domů. Druhý den, když jí po návratu do porodnice porod vyvolali, vše se rozběhlo. Nakonec dostala Jarmila i epidurál, což hodnotí jako velice příjemný zážitek, který ji dostal do rauše. Kdyby měla rodit další dítě, Jarmila si za přítomnost lékaře ráda znovu připlatí. Skutečnost, že zdravá těhotná nemusí lékařskou pomoc při porodu vůbec potřebovat, by asi nikdy nepochopila. Těžko jí vysvětlovat, že rozběhnutý porod se často v porodnici zastaví právě proto, že psychika jej příchodem do sterilního neznámého prostředí přeruší, a každý lékařský zásah, který porod urychluje nebo vyvolává, způsobuje další lékařské zásahy - minimálně větší bolestivost po podání oxytocinu přivede ženu k potřebě epidurálu a lékaře k nutnosti nastřižení… Skutečnost, že s dobrou porodní asistentkou a v humánnějším prostředí, než je klasický porodní sál, by porod pravděpodobně proběhl přirozeně a přitom rychleji, pohodověji a lépe, Jarmila už nezjistí. Nemá z porodu euforické zážitky, ale je z ní lékaři dobře zpracovaná matka-konzumentka, která přesvědčeně šíří slávu porodníků a především jejich telefonické kontakty. „Dobrý porod absolvuješ jen se známým, zaplaceným lékařem,“ tvrdí. Výhodně vytvořená iluze. Jen více takových matek! Průměrná taxa obálkové metody je totiž deset tisíc korun.



OTÁZKA: Znáte porodníka, který se vám osobně věnoval a nic za to nechtěl? Nebo – má váš porodník jinou taxu?