Válečné produkty

Americký prezident Bush to nemá lehké. Přítomnost amerických jednotek v Iráku podporuje stále méně Američanů a koneckonců i Iráčanů. Proti pokračující okupaci Iráku se však zhusta agituje i na internetu. Síťoví umělci mají možnost vytvářet nejen agitační letáky, hesla a pořádat výstavy. Technické možnosti internetu umožňují navíc na jednom místě propojit roztříštěné periferní události či fakta odjinud ze sítě a maximalizovat tak „přesvědčovací“ charakter on-linového díla. Inspirující ukázkou je projekt amerického undergroundového aktivisty Marka Cooleyho ...

Americký prezident Bush to nemá lehké. Přítomnost amerických jednotek v Iráku podporuje stále méně Američanů a koneckonců i Iráčanů. Proti pokračující okupaci Iráku se však zhusta agituje i na internetu. Síťoví umělci mají možnost vytvářet nejen agitační letáky, hesla a pořádat výstavy. Technické možnosti internetu umožňují navíc na jednom místě propojit roztříštěné periferní události či fakta odjinud ze sítě a maximalizovat tak „přesvědčovací“ charakter on-linového díla. Inspirující ukázkou je projekt amerického undergroundového aktivisty Marka Cooleyhos názvem war Productwar. Je to v podstatě informační aktivistický stánek, jen nestojí na náměstí a místo letáků a brožurek tu návštěvník dostává pěkně zabalené nuly a jedničky.
Stránka war Productwar nabízí několik animovaných oken, z nichž jedno je například věnovánu ministru spravedlnosti Johnu Ashcroftovi a jeho výroku „Budeme pronásledovat ty, kdo teror financují stejně agresivně, jako bandity, kteří za ně dělají špinavou práci.“, který by mohl být mottem celého projektu. Cooley se totiž domnívá, že ti, kdo teror financují, jsou nejen nepostižení, ale také nepostihnutelní proto, že často stojí na straně vítězů. A tak nehledejte obvyklé linky na aktivistická média či umělce s podobným názorem. Tato on-lineová instalace je poněkud neobvyklá a pokračuje v intencích aktivistického umění, které naznačila skupina Futurefarmers a jejich slavný internetový artefakt They Rule.
Interaktivní okna projektu war Productwar vás dovedou na desítky různých míst internetu, kde najdete nabídky zbraní od různých amerických firem argumentujících nutností se ozbrojit či faktické informace o tom, kolik vojenské operace stojí a kdo z velkých korporacích na nich profituje. Najdete tu linky na soukromé organizace, jako je například Rendon Group, která asistuje americké armádě při jejích akcích a na „dobytých“ územích okamžitě zprostředkovává možnost levně a dobře investovat. Samozřejmě za příslušný obnos. Ukazuje se tu na propojení mediálních magnátů, jako je například Rupert Mudroch s „válečnou aliancí“ – právě jeho Fox TV proslula v USA silně proválečnou propagandou a jeho deníky v Británii stály po boku Tonyho Blaira v přesvědčování o nutnosti vojenského zásahu. Najdete tu link na korporaci Bechtel Group, která vydělává na rekonstrukcích cizích zemí zničených americkou armádou už mnoho let a sponzoruje (podobně jako většina těchto firem) většinově americké republikány, za nichž se válčí častěji. A najdete tu naprosto neuvěřitelnou tabulku, ve které je ke každému členu Bushova vládního týmu uvedena korporace, na kterou je napojen.
Cooley na nás na své stránce chrlí zlomkovité informace, divoké barvy i silné citáty. Zvukové koláže opakují slova, které z úst politiků padají nejčastěji. A pokud vás nezačnou bolet oči od monitoru, nakonec si položíte otázku: Kdo vlastně financuje teror?