Řidič nebo prase?

Osobnost člověka poznáte podle toho, jak řídí. Něco na tom bude. Arogantní blbec jezdí jak arogantní blbec, ohleduplný člověk zůstává i za volantem ohleduplným. Skutečnost, že dnešní provoz na silnicích, ať je to ve městě či na vesnici připomíná džungli, vědí všichni, kteří používají automobil, motorku (lékaři záchranek jim říkají dobrovolní dárci orgánů), cyklisté i chodci.

Ještě, že se mi dostala v rámci této skutečnosti výuka v řízení motorového vozidla. Můj učitel, probíhalo to před několika lety, ale tato pravidla stále platí, mi vštěpil základní pravidla řidiče, který chce zvýšit pravděpodobnost, že v silničním provozu přežije: 1. Skutečnost, že jsi na hlavní silnici a máš tudíž přednost, neznamená, že ti nikdo nevjede do cesty z vedlejší ulice. 2. Skutečnost, že na semaforu svítí zelená v tvém směru, neznamená, že ze směru, který má červenou ti do cesty nevjede jiné vozidlo. 3. Vždy pozoruj řidiče kolem sebe, protože tak snáze odhadneš jejich reakce.

Nebudu popisovat, kolikrát mi byly tyto rady vhod. V poslední době však dostaly sarkastický nádech. Jeli jsme po Evropské ulici, směrem z Prahy na letiště. Na blížícím se semaforu zablikala oranžová a řidič vedle mne prohlásil: „Když už za námi jedou policajti, tak na oranžovou zastavíme.“ Uvedl auto do klidu, na semaforu se objevila červená, policejní auto nás dojelo, bez jakéhokoliv výstražného znamení, notabene bez blinkru nás objelo, projelo elegantně křižovatku na červenou a vzdálilo se. Chvíli jsme jen tiše zírali. Příslušníci, kteří měli za několik dní v akci Kryštof stát se zdviženými prsty u silnic a vyžadovat od řidičů dodržování alespoň základních pravidel silničního provozu, jeli přímo „příkladem“. Naštěstí nikoho nezabili. Při akci Kryštof pak pod jejich perzekuováním jezdili řidiči pár dní zdánlivě jako ovečky. Po ukončení akce došlo na Moravě ke srážce bavoráku s policejním vozidlem, při které zahynuli čtyři policisté. Nebyli to bohužel titíž, kteří projeli na Evropské na červenou. Jenže spirála řidič-prase, řidič-prase se roztočila od pražských a smetla jejich moravské kolegy. Smrtka číhající za pohledy agresivních řidičů, přesvědčených o své převaze životní i řidičské, není spravedlivá. Dá se však říci, že pražští policisté smrti moravským přispěli. Tak jako každý řidič-blbec přispěl smrti kohokoliv na silnici. Protože, vše se vším souvisí.