Guantánamo: prohraný boj s teroristy

Na konci minulého týdne prohlásil ministr obrany USA Donald Rumsfeld, že vězňové z afghánské války držení v zajateckém táboře na Guantánamu, zůstanou v zajetí do konce války s terorismem. Možná desítky let. A že o jejich osudu bude rozhodovat osobně prezident Bush. Několik stovek zajatců žije na Guantánamu v rozporu s normami mezinárodního i amerického práva zatím téměř dva roky.



Příznačné je, že nejčtenější seriozní tuzemský deník MF Dnes odehrál tuto zprávu na pěti řádcích, bez jakéhokoliv komentáře. Guantánamo se opravdu do svaté války oproti terorismu nehodí. Spojené státy, které drží zajatce včetně několika dětí v nelidských podmínkách, zjevně porušují všechny právní normy. Nepřiznávají jim status válečných zajatců ani právo na soud natož obhajobu, nedbají na protesty jejich rodinných příslušníků, právníků, svých spojenců, nevládních organizací na čele s Amnesty International. Tvrdí, že jde o lidi zcela zvláštní kategorie – o teroristy z Al-kajdy a Talibanu, kteří jsou stálým nebezpečím pro USA a celý svět. A tak nezbývá, než je prostě izolovat.
Nepochybně jsou mezi zajatci nebezpeční teroristé. Pravděpodobně je jich dokonce většina. Ale to na podstatě věci nic nemění.
Jde o to, nakolik je možné nějakou skupinu nebezpečných zločinců vyčlenit z běžných právních postupů a nakládat s nimi podle politické libovůle. A jde o to, nakolik mohou mít američtí politici a vojáci jistotu, že mezi guantánamskými vězni nejsou nevinní lidé. Je snad důvod si myslet, že v afghánské válce se američtí a spojenečtí vojáci nedopouštěli obdobných tragických přehmatů, jakých se dopouštějí v Iráku? Nedávno zastřelili američtí vojáci v Iráku fotografa, před pár dny snad deset – údaje v médiích se různily – iráckých policistů. Občas přijde o život civilista, který je pokládán za teroristu… Je pravděpodobné, že při zatýkání v Afghánistánu mohlo dojít k týmž “nedorozuměním”. A tedy, že v Guantánamu přežívají v celách o ploše cca 2x1,5 metru a v bezprecedentně bezprávném postavení zcela nebo relativně nevinní lidé.
Guntánamo je tak pro mě symbolem prozatím neúspěšného tažení proti terorismu. Spojené státy nevyvážejí svobodu, demokracii a bezpečnost, nýbrž svůj vlastní mocenský zájem. A to zcela bez skrupulí z pozice síly.