Kdepak napalm! Ale hoří hezky

Američané použili ve válce v Iráku zápalné bomby podobné napalmovým bombám. To je samo o sobě docela otřesné zjištění. Ještě otřesnější je ovšem snaha americké armády použití těchto bomb zatajit. A vrchol všemu dává cynismus, s nímž nakonec někteří pověření mluvčí tyto útoky připouštějí.


Zápalné bomby jsou podle vojáků vhodné zejména tam, kde jde o likvidaci nepřítele, který se ukrývá v zákopech. Jejich použití je efektivní, ušetří životy vlastních vojáků, má silný psychologický efekt. Jak Američtí vojáci připouštějí, smrt po zásahu zápalnou bombou není pěkná – člověk prostě shoří. Ale je to válka, tak co byste chtěli. A navíc – znáte nějakou příjemnou smrt?
Poprvé na použití napalmu upozornili novináři ze Sydney Herald Tribune již 22. března. Dostalo se jim zlobné reakce Pentagonu, že jde o zprávu naprosto falešnou, neboť napalm je přeci mezinárodní úmluvou zakázaný již přes dvacet let. A americká armáda zlikvidovala poslední kanystry s napalmem před dvěma lety. Ukazuje se, že šlo především o hru se slovíčky. To, čemu řadoví vojáci i zkušení důstojnící říkají napalm, je směs zvaná Mark 77. Čili žádný napalm. Novináři lžou.
Použití směsi Mark 77 před několika dny Pentagon připustil. Způsobem, který vyráží dech.
Mluvčí námořní pěchoty Michael Daily řekl: „Tato směs má výrazně menší dopad na životní prostředí. Mnoho lidí jí ze zvyku říká napalm, protože její účinek na cíl je velmi podobný." Čili: je to hned dvojí výhra. Není to napalm, takže všechno v pořádku, není důvod k novinářskému trojčení a pomluvám. A zadruhé: nepřítel shoří velmi podobně, jako kdyby to napalm byl.
Je jasné, že diskuse o použití napalmu se zase rozpadne do vzájemných výpadů dvou stran. Jedni budou ty druhé označovat za žvanivé intelektuály, kteří sedí v klimatizovaných pracovnách a nevědí zhola nic o tom, co je to válka, boj s krutou diktaturou a obrana proti nelítostným teroristům. Ti druzí zase budou přemítat o nekritickém obdivu k americkému použití síly, k současné neokonzervativní politice nebo o pohrdání mezinárodním právem.
Určité jistoty ale přece jenom máme. Američané a Britové zatím marně hledají v Iráku zbraně hromadného ničení, jejichž hrozba byla základním důvodem pro vpád do země. Američané použili zápalné bomby.
A ještě: Druhý Vietnam to rozhodně není. Ve Vietnamu hořel napalm. V Iráku Mark 77.