Stateční krajané se konečně zahojili

Tak naši stateční krajané z New Yorku se konečně zahojili a nandali to komoušům! Docela normálně vyhodili ze své slavnosti komunistického poslance Miloslava Ransdorfa. Prý si chtěl ještě vypít kafe, než půjde, tak ho musela doprovodit ochranka. Jaká drzost! Komunista a páchne mezi lidi, kteří museli před komunismem utíkat!

Prý, že má v New Yorku nějaké přednášky a že prý ho někdo pozval a že se chtěl podívat, jak žijí krajané a kdesi cosi. Samé provokatérské žvásty. Jak řekl přední krajan, intelektuál a vydavatel Martin Jan Stránský – Ransdorf nemá co dělat v sále poloplném lidí, kteří prchali před režimem, jenž on téměř přesně reprezentuje. To řekl intelektuál, krajan a vydavatel také téměř přesně.
Ransdorf řekl, že je to velká ubohost. A to je přesnější.
A jsme zase u toho. V tomhle okamžiku si spousta lidí řekne, že hájím komunisty. A přestane vnímat argumenty. Ale co se dá dělat. Kvůli tomu je přeci nepřestanu vnímat já.
Je tu několik rovin problému. Tak zaprvé má určitě pořadatel slavnosti či majitel restaurace, kde se party koná, právo vyhodit, koho chce. To jestli je to vhodné, velkolepé, ubohé a podobně, je ovšem jiná věc.
Zadruhé. Ransdorf nereprezentuje ten režim, před nímž krajané prchali téměř vůbec. Už proto, že je mu nějakých padesát let a nikdy v minulém režimu nebyl žádný velký funkcionář, naopak na filosofické fakultě, kde učil dějiny středověké filosofie byl vždycky spíš takový disident v rámci oficiálních struktur. Je to především levicový intelektuál s neuvěřitelným rozsahem znalostí. To, že je také od devadesátých let komunistickým poslancem může někomu vadit méně, někomu více. Ale nemělo by to působit jako červený šátek, který zatemňuje rozlišovací schopnosti. Zvlášť by to tak nemělo působit na intelektuály.
Zatřetí. Krajané by neměli tak horlivě hovořit o sále poloplném emigrantů, když nežijí v zemi poloplné lidí, kteří nějak za minulého režimu trpěli nebo se alespoň měli hůře, než měli právo mít se. Krajané posílají do téhle země vzkaz – vyveďte je! Myšleno tu druhou polovinu. Tu, která netrpěla, nebo dokonce měla určité výhody. Podívejte se na nás – jde to. Prostě zavoláme ochranku a šupem jede. Krajané takto vyzývají k zavedení policejního státu. To je ještě větší ztráta rozlišovacích schopností.
A konečně: krajané by se neměli chovat jako hloupí hulváti. Myslím, že to není nejefektivnější cesta k odstranění nebezpečných ideologií.