Škvorecký napsal filmový scénář

Pražská Literární akademie neboli Vysoká škola Josefa Škvoreckého si během své nedlouhé, teprve tříleté existence získala celou řadu sympatizantů (žel také odpůrců), má se však přes různé dětské nemoci čile k světu - a je chvályhodné, že se Akademie snaží rovněž o ediční činnost: vydala už sugestivní prozaickou prvotinu Tomáše Vučky Mezidveří...

(napsanou pod uměleckým dohledem Alexandry Berkové). Škoda, že se mladý kritik Štefan Švec ke knize svého vrstevníka postavil značně odmítavě (dokonce v Tvaru prohlásil, že pokud se ukáže, že Vučkův debut patří ke klenotům své doby, potom "zrudne jak opruzená prdel"). Naopak jiný redaktor Tvaru, Jakub Šofar, zařadil v anketě Lidových novin Vučkovu prózu mezi nejlepší knihy roku.
Hlavně však nezůstalo u vydání Mezidveří a letos začala v Literární akademii vycházet nová knižnice s názvem Edice Josefa Škvoreckého, přičemž jako její první svazek vyšlo spisovatelovo dílko doposud neznámé, totiž filmový scénář s tragigroteskním pojmenováním Malá pražská matahára (autor obměňuje jméno slavné špionky z první světové války Mata Hari, resp. jméno ženy, která byla označena za špionku a poté popravena). Tady jde o příběh z rozhraní stalinistických čtyřicátých a padesátých let minulého století, vystupuje v něm opět Danny Smiřický, ale i jiné postavy z autorových klasických povídek. Miloš Forman se právem nechal slyšet, že by "v citlivých rukách mohl vzniknout velmi poutavý a barvitý film" a že dějové pásmo scénáře hodně vypovídá o "době, která svou špínou poznamenala každého".
Jenže u nás se často stává, že když už se udělá třeba ve sféře knižní kultury "dobrý skutek", potom se zpravidla nedotáhne do konce a vznikne cosi jako polotovar. Ať je vydání neznámého filmového scénáře z pera Josefa Škvoreckého sebevíc záslužné, co je to platné, když v knize není nic o autorovi a o jeho textu? Ruku na srdce: kdo z vás ví, kdy přesně se spisovatel narodil a kolik mu bylo, když scénář psal? Vždyť jen ti nejpozornější čtenáři objeví drobnou poznámku, že tato "tragikomedie z dávných časů" je datována únorem 1996 - také však mohla být rozepsána mnohem dřív! A o čem se v ní vypráví? To odpovědnému redaktorovi Michalu Přibáňovu text nestál za pár řádek? Napsat, ze kterých povídek umělec vycházel, které motivy ze scenáře se objevují v jiných spisovatelových knihách atp.? Škoda, kniha je to náramně sličná a Škvorecký v ní působivě tlumočí poválečný "hořkej svět" v českých zemích. Také proto by si kniha zasloužila větší péči!