Konec muzeí?

Jedním z prvních postulátů „síťových“ umělců bylo odmítnutí muzeálního předvádění artefaktů. Ona samotná prezentace uměleckého díla je pro net artistu tématem. Pokud by vás zajímal další komentář, neměli byste minout stránku Národního muzea vědy a průmyslu v Londýně.

Jedním z prvních postulátů „síťových“ umělců bylo odmítnutí muzeálního předvádění artefaktů. Ona samotná prezentace uměleckého díla je pro net artistu tématem. Pokud by vás zajímal další komentář, neměli byste minout stránku Národního muzea vědy a průmyslu v Londýně. A rovnou zapomeňte na suchopárné html prezentace českých vládních i nevládních institucí. Londýnští vědci jdou ve stopách svých kolegů, kteří vymysleli počítačové hry proto, aby zatraktivnili nabídku svých sbírek a přilákali do muzeí obyčejné lidi. Tady si zase budete moci prohlédnout instalaci věnující se ikoně postmoderny Jamesi Bondovi. 40 let této postavy je tu prezentováno největší sbírkou památkových předmětů jaká byla kdy shromážděna a návštěvník si ji může projít skutečně „interaktivně“, v roli samotného agenta, který dostane úkol od tajemné(ho) M a projde všemi částmi „filmového“ království, včetně slavné zbrojírny mistra Q.
Nejen popkultura je tu však tématem. V muzeu najdete i menší výstavy pod názvy Válka : skrytá cena, komentující chemickou strategii války ve Vietnamu. I když všichni známe název Agent Orange, jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno dokázal způsobit. A informace, že plyn, který dnes používá americká policie na rozhánění demonstrantů byl poprvé použit také proti severovietnamským guerillám je také celkem zajímavá.
Anebo jednodenní seminář na téma Jídlo budoucnosti. Geneticky mutované potraviny tu budou komentovány nejen vědci, ale také umělci a aktivisty. Koho prvního napadlo geneticky vylepšovat zemědělské rostliny a proč? Nebyl to nakonec celkem dobrý nápad? Tak proč tak zoufale nevěříme vědcům?
V záchvatu nadšení, že jste konečně našli nevyčerpatelnou studnici zajímavých témat nakonec kliknete i na stránku Národního muzea vlakové dopravy. , zapomenete na smradlavý vlak, kterým jste se před dvěma dny vraceli z Prahy a budete s nadšením sledovat vývoj futuristických „ohnivých“ ořů v časové ose od roku 1829. Pod Národní muzeum filmu, fotografie a televize zase spadají IMAXové projekce, nehrozí vám tedy, že se širokoformátových projekcí stejně jako v Praze chopí kolotočáři a budete si tu moci vychutnat skutečně zajímavé filmy.
Věda je v dnešní době asi nejvíc trendy za celou svou historii. Je totiž výrazným spoluautorem světa okolo nás. Vědci nejsou jen fanatici ze spolku Sisyfos, nejsou to jen nabručení ověřovači Pravdy. Občas se nám ukážou i v barvách snílků, vizionářů či prostě vtipálků. Je dobré je tak vnímat a nezapomenout na jejich muzea.