Fouknout do píšťaly, to se lehce řekne

Fouknout do píšťaly, to se lehce řekne

Fouknout do píšťaly, to se lehce řekne

Víte, co je whistleblowing? Otrocky přeloženo – fouknout do píšťaly. Jinak též tento pojem označuje „upozornění na nekalé praktiky na pracovišti...

“, neboli praktiky ohrožující veřejný zájem. Jak jsem od Transparency International Česká republika (TIC) koupil, tak prodávám.

Tato nevládní organizace (trochu Jánošíci či Don Quijotové) vede boj proti zlořádům světa, zejména proti korupci a příbuzným „disciplínám“. A tak letos v září její lidé prováděli výzkum mezi zaměstnanci ve státním i&#160soukromém sektoru. Člověk mimo realitu by mohl říct, že jeho výsledky jsou omračující. Zatímco člověk znalý dnešní praxe v podnikání a byznysu se nad nimi nepozastaví. No schválně, posuďte sami.

Téměř polovina respondentů se setkala s některým ze závažných porušení předpisů či pravidel. Nejčastěji šlo o zkreslování provozních a finančních informací a porušování vyhlášek a předpisů, přičemž deset procent respondentů se setkalo s úplatky. (Opravdu tak málo korupce?!) Dvě třetiny zaměstnanců, kteří zaznamenali taková pochybení, danou situaci neřešily, jen o nich mluvily s kolegy. Čtvrtina na situaci upozornila vedení nebo šéfa, avšak jen pouhá čtyři procenta respondentů výzkumu se místo toho obrátila na policii nebo na inspektorát práce, úřad práce, odbory či právní služby.

Důvod je zřejmý: obavy z potíží v práci nebo názor, že oznámení nepovede k řešení situace. Možná jde o vžitý postoj z minulého režimu – nehas, co tě nepálí. Možná o pocit, že by to bylo bonzáctví. Nabízí se i jistý druh novodobého nihilismu – stejně kradou všichni, a od odnepaměti přece platí: svět chce být klamán.

Co o tom soudíte, vážení čtenáři? Já jen ještě dodám, že práce lidí v&#160Transparency International ČR je třeba si vážit. Před čtyřmi lety jsem dělal rozhovor s tehdejší ředitelkou Adrianou Krnáčovou a vzpomínám si například na jeden její povzdech: „Z našich analýz a z údajů jiných výzkumů vyplývá, že až osmdesát procent veřejných zakázek v&#160celosvětovém měřítku je zasaženo manipulací a korupcí. V České republice to číslo nebude nižší.“ Proto se tehdy Transparency výrazně podílela na novém zákonu o veřejných zakázkách.

Fouknout do píšťaly je tedy nutné. Ostrým hvizdem rozříznout vzduch, zatuchlý, nechutný vzduch. Jistě – řekne se to lehce, ale odhodlat se k&#160tomu...

Upozornili byste na nekalé praktiky na pracovišti? Hlasujte v anketě na konci článku.






Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ