Prasečí chřipka? Fajn, bude kšeft!

Prasečí chřipka? Fajn, bude kšeft!

Prasečí chřipka? Fajn, bude kšeft!

Stojím frontu v lékárně. Přiběhne chlapík středního věku. „Prosím vás, máte roušky? Manželka z toho blázní. Máte? Děkuju, já si počkám,“ řekne a stoupne si na konec řady. Prasečí neboli mexická chřipka...



Blázní z ní kdekdo. Přijdu domů, pustím rádio: beseda s hygieničkou o chřipce. Otevřu noviny – články o chřipce, pustím TV-zprávy: jistě, chřipka nemůže chybět. Otevřu e-mailovou poštu a ...

A v ní je dopis. Jistá renomovaná firma mi oznamuje, že zahajuje kampaň proti chřipce a začíná patetickým zvoláním: Udržujte zdravé pracovní prostředí a přispějte k ochraně svých zaměstnanců před nachlazením a&#160chřipkovými viry! (Jsem snad nějaký boss a zaměstnávám davy lidí?) Dále čtu od jakéhosi PR-stylisty něco obecné „blabla vaty“, předzpěv, po němž jde k věci, oznamuje se mi: Zaměstnanci by měli mít na pracovišti správné hygienické výrobky na správném místě.

A jsou to – za prvé kosmetické kapesníčky: mají být na stolech v jednacích místnostech a v jídelnách; zachycením kýchnutí do nich zastavíte šíření choroboplodných zárodků. Za druhé luxusní pěnové mýdlo a speciální papírové ručníky, neboť mytí rukou na pracovišti několikrát denně je samozřejmostí a k osušení rukou by měly sloužit tyto ručníky místo elektrických vysoušečů; odstraní až 70 procent bakterií, zatímco sušení vzduchem jejich množství zvýší, podle britských vědců horkovzdušné sušáky zvyšují počet bakterií na dlaních až o 254 procent. (Až takhle!?) Za čtvrté speciální utěrky: pravidelným utíráním stolů, židlí, klik i různých zařízení se zabrání přenosu nákazy.

Skoro čtyřstránkovou a místy komickou firemní nalejvárnu (v závěru nechybějí kontakty) jsem zkrátil na jeden odstavec. Ale rozumím tomu: prasečí chřipka je chřipka a kšeft je kšeft. Naštěstí nejsem boss takové firmy a nemusím se nutit do podobných textů. Mimochodem, hygienička v&#160rozhlase mluvila o tom, že média zbytečně panikaří, farmaceutický průmysl si chrochtá blahem a nosit roušku je vlastně hloupost. Tu by totiž měli nosit nakažení, aby zdravým vir nepředali. Tohle by měl vědět ten pán z&#160lékárny, i když pochybuju, že by to doma manželce vysvětlil.






Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ