Bílek: nedůvěra = dobrá výchozí pozice

Bílek: nedůvěra = dobrá výchozí pozice

Bílek: nedůvěra = dobrá výchozí pozice

Michal Bílek je novým trenérem české fotbalové reprezentace. Část tisku hned začala spekulovat, že jako trenér nic nedokázal a že by měl ještě dozrát.

Michal Bílek je novým trenérem české fotbalové reprezentace. Část tisku hned začala spekulovat, že jako trenér nic nedokázal a že by si měl ve svých čtyřiačtyřiceti letech ještě počkat, až dozraje.
A prý ani fanoušci (hlas lidu, hlas boží...) prý jeho jmenováním nejsou nadšeni. Je to nesmyslná argumentace, neboli klasické téma pro hospodské mudrování po několika pivech.


Jiná část tisku dala hlas fotbalistům, kteří Bílka znají jako trenéra, a i když – psychologicky vzato – na otázku, jaký je Bílek trenér, nebylo možné očekávat negativní odpověď, názory hráčů (a berme je s rezervou), zněly chvílemi jako ódy. Přičemž je k tomu otázka vůbec nevybízela. Zaznívaly posudky jako: skvělý motivátor, dobrý psycholog, trenér nevtíravého humoru, praktik, pragmatik a kliďas, který ale umí seřvat flinka.

Takové nálepky znějí dobře a potvrzují správnost Bílkovy nominace i volby, za níž stojí nový předseda fotbalového svazu Ivan Hašek. Na druhou stranu nedůvěra od novinářů a možná i části fanoušků (určitě s výjimkou sparťanů, protože Bílek hrál ve Spartě od žáčků) je vlastně i pro kouče výzvou a tedy dobrou, ne-li tou nejlepší výchozí pozicí.

Bílek i Hašek několikrát řekli, že v národním týmu musí dostat více šancí ti tzv. hladoví, kteří ještě prahnou po úspěchu, kteří chtějí dokázat, že mají minimálně evropskou úroveň. Je to správná cesta, pouze takoví hráči mohou zastavit pokles českého fotbalu a přivést ho zpět na šampionáty.

A pokud jde o Bílkovu trenérskou praxi, tak tady je výčet jeho působišť: FK Teplice (2001, když tu skončil aktivní hráčskou kariéru), kostarický klub Cartagines (2001–02), reprezentace ČR do 19 let (2002–03), Chmel Blšany (2003–04), Viktoria Plzeň (2004–05), Sparta (2006–08), Ružomberok (2008–09). Dodejme, že jako hráč nastoupil ve více než 400 ligových zápasech a dal 73 gólů (jako záložník či obránce!), byl Fotbalistou roku 1989 a hrál v zahraničí – Betis Sevilla (1991–92). V reprezentaci sehrál 35 utkání (11 gólů).

A tohle podle některých fotbalových novinářů není dostatečná praxe či kvalifikace být koučem reprezentace?



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ