Místo ozdravoven hladomorny?

Místo ozdravoven hladomorny?

Místo ozdravoven hladomorny?

Evropská unie chce, aby její obyvatelé zhubli. A začít by se mělo u dětí. Je tu totiž zhruba 22 miliónů dětí s nadváhou a z toho 5 miliónů trpí obezitou. Je to stále stejná písnička – a efekt žádný, nebo spíš opačný...

Evropská unie chce, aby její obyvatelé zhubli. A začít by se mělo u dětí. V EU je totiž podle oficiálních zdrojů zhruba 22 miliónů dětí s nadváhou a z toho 5 miliónů trpí obezitou.

Je to stále stejná písnička – předloni, loni i letos. A efekt žádný, nebo spíš opačný: nedávný průzkum veřejného mínění Eurobarometr totiž zjistil, že „dětí trpících nadváhou je dnes zřejmě více než před pěti lety“.

Přitom se v rámci EU vyhlašují kampaně za zdravou výživu školáků a studentů středních škol, konají putovní výstavy s heslem „Jez, pij a hýbej se“, zřizují webové stránky, pořádají akce na zlepšení stravovací návyků dětí...


Například Češi jsou hned za Němci nejtělnatější v EU, nadváhou či chorobnou otylostí trpí 73,2 % dospělých mužů v ČR; v Německu 75,4 %. Češkám patří rovněž druhé místo (57,6 %) a umístily se rovněž za Němkami (58,9 %). Přitom do kolečka slyšíme, že nadměrná tělesná váha napomáhá chorobám krevního oběhu, vzniku infarktu a některým druhům rakoviny. Nebo že snižuje průměrný věk o dva roky. Nebo že milión Evropanů umře ročně na obezitu.

Jistě, jsou tu i vrozené dispozice. Tělnatějším manželům se asi nenarodí dítko se sklony k hubenosti. Tím spíš by však měl každý rodič využít své přirozené inteligence či instinktu, aby s obézní dědičností u svých potomků bojoval.

A tak by odtučňovací kampaně EU měly spíš mířit na rodiče, aby „obézní problém“ vůbec vnímali a uviděli a aby se jím zabývali. Kampaně prostřednictvím škol jsou spíš alibistické akce pro akce, pro čárku, že se něco dělá. Zato rodiče by měli postupovat moudře a efektivně.

A než někdo z expertů dostane nějaký opravdu moudrý nápad, napadá mě, že když v minulém režimu fungovaly dětské ozdravovny (možná jsou dodnes), mohly by se zřizovat i dětské hladomorny. A to za minimální náklady, dokonce doma. Stačil by nějaký kumbál, švihadlo a láhev vody. Užívat by si je mohly celé rodiny.


K tématu:

Plodí tloušťka tloušťku?
PLODÍ TLOUŠŤKA TLOUŠŤKU? (Reflex č. 43/2008)
Náš živočišný druh se musel po celou dosavadní evoluční minulost vyrovnávat s problémem, jak uniknout hladu, a na boj s ním je nastaven. Tělesné prostředí topící se v záplavě tuků a cukrů je naprostou evoluční novinkou...Lidské plody se nikdy dříve v takovém měřítku s něčím podobným nesetkaly a bylo by s podivem, kdyby na ně tahle změna neměla škodlivý dopad.


Iva Skochová: DAŇ Z OBEZITY (Reflex.cz, 10. 4. 2009)
Ti nejchudší jsou dnes ti nejtlustší. V Americe už nedostatek jídla dávno není problémem. Tím je dlouholetý nelogický trend, který se v českých supermarketech a restauracích začal pořádně projevovat až v poslední době – potraviny jsou tím dražší, čím méně mají kalorií. Jinými slovy, čím jsou potraviny levnější, tím více mají kalorií; nejzdravější jídlo je zpravidla to nejdražší.



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ