Slovenská fotbalová pomoc Čechům?

Slovenská fotbalová pomoc Čechům?

Slovenská fotbalová pomoc Čechům?

Rozebírat podrobně výhru českého týmu 7:0 nad San Marinem v dalším utkání kvalifikace o postup na MS 2010 nemá valný smysl...

, protože amatéři v celku soupeře dosahovali zhruba kvalit české divize.

Výše jejich prohry tak byla otázkou toho, jak dlouho jim vydrží fyzická kondice.


Výhra 7:0 je dobrá, výhra 8:0, kdyby Svěrkoš (jinak autor dvou gólů) proměnil penaltu, by byla ještě lepší, protože o postupu může rozhodovat i celkové skóre. Hlavně však stojí za zmínku výrazně lepší atmosféra v českém mužstvu: kolektivní pojetí, vůle bojovat, což ukázala remíza se Slováky 2:2, a nárůst formy jednotlivců (například Baroš či Plašil). Za tím vším stojí nepochybně Ivan Hašek, nový trenér reprezentace i nový předseda fotbalového svazu.

Jenomže ve stejný den se hrála další dvě utkání: Slovensko vyhrálo na půdě Severního Irska 2:0, takže prvenství ve skupině má jisté, a Slovinsko rozdrtilo doma Polsko 3:0.
A tak i když porazíme v říjnu na domácí půdě jak Iry, tak Poláky, pořád nám to nezaručí druhou příčku ve skupině a tedy kýžený postup alespoň do baráže. Kdyby totiž Slovinci vyhráli na Slovensku a pak v San Marinu, tak by Češi ostrouhali...

Takže musíme spoléhat na to, že Slováci si nedovolí takové selhání jednak vzhledem ke své současné formě, jednak kvůli všenárodní fotbalové euforii, a proto nad Slovinci vyhrají. Vyhrají, čímž pomohou Čechům k účasti v baráži. Pomohou..., ale zároveň přece doma se Slovinci nepřipustí blamáž.
Teoreticky by tedy mělo být vše jasné, ale známe to – míč je kulatý... Čili dramatické zvraty všeho druhu nelze vyloučit.




Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ